Piloter i cockpit på Norwegian Boeing 737-800. (Arkivfoto: Norwegian | PR)

Norwegian-piloter tilbudt firedobbelt løn

Norwegians piloter er angiveligt blevet tilbudt firedobbelt løn for at komme på arbejde og afhjælpe selskabets problemer med masseaflysninger.

Som CHECK-IN.dk kunne fortælle tirsdag, så måtte Norwegian henover weekenden og mandag masseaflyse flyvninger fra blandt andet Aalborg, København, Oslo og Stockholm. Samtlige fire flyvninger i hver retning på Norwegians rute mellem København og Aalborg var således aflyst mandag. I stedet havde selskabet indsat busser. Flyvninger fra København til Oslo, Stockholm, Paris-Orly og Budapest var også aflyst.

Masseaflysningerne betød, at flere tusind Norwegian-passagerer strandede i lufthavnene, hvor de enten kunne få deres penge tilbage eller i enkelte tilfælde blive ombooket til andre selskabers fly. Aflysningerne skyldtes, at Norwegian manglede piloter.

Fire gange en normal løn
Norwegians topchef Bjørn Kjos har angiveligt haft den store pengepung fremme for at overtale selskabets piloter til at droppe deres ferie og fridage og i stedet komme på arbejde for at løse problemet med mangel på piloter. Ifølge den norske avis Dagens Nyheter tilbød Norwegian i sidste uge piloterne hvad der cirka svarer til fire gange en normal dagsløn for bare én dags arbejde i cockpittet.

I grove træk var Norwegian parat til at give piloterne hvad der svarer til dobbelt overtidsbetaling. Da overbetalingstaksten normalt er 100 procent ekstra i løn per dag, så ville det altså svarer til det firdobbelte af den normale dagsløn.

Ifølge avisen ville kaptajner få mindst 18.000 norske kroner udbetalt for at arbejde på en fridag. Kaptajner med lang anciennietet ville kunne få op til 24.000 kroner om dagen, mens styrmænd ville få en check på 12.000 norske kroner.

Det er uvist hvor mange piloter, der benyttede sig af de attraktive tilbud. Men i løbet af mandagen fik Norwegian bedre styr på sin trafikafvikling og tirsdag havde selskabet kun ganske få aflysninger.

I Norwegian Pilot Union ønsker formand Halvor Vatnar ikke at kommentere de store økonomiske gulerødder til piloter, der ville droppe ferie- og fridage for at Norwegians trafikafvikling kunne komme på ret køl. NPU organiserer piloterne på Norwegians baser i Norge, Sverige og Danmark.

Hos Norwegian bekræfter man, at man har lokket piloterne med store ekstralønninger.

“Jeg kan bekræfte, at vi er meget glade for, vi har et pilotkorps, der er villig til at hjælpe med at få passagererne frem. Piloterne vil få en betydelig kompensation for at træde til på en fridag,” siger informationschef Daniel Kirchhoff fra Norwegian til CHECK-IN.dk.

Bemande så godt vi kan
Norwegian beklagede tirsdag de gener, som aflysninger måtte have haft for passagererne.

”Det er rigtig beklageligt for de berørte passagerer. Vi forsøger at bemande flyene så godt vi kan, men der har været ekstraordinære uregelmæssigheder. Vi har blandt andet fået nye Boeing 737MAX-fly ind og er sårbare i højsæsonen,” sagde Daniel Kirchhoff, informationschef hos Norwegian, tirsdag til CHECK-IN.dk.

Han ville dog ikke uddybe hvilke ekstraordinære uregelmæssigheder, der var skyld i aflysningerne.

Planlægger for stramt
Det er ikke første sommer, at Norwegian må aflyse på grund af mangel på personale. Det skete også for et år siden. Informationschefen afviser dog, at Norwegian generelt planlægger sit trafikprogram for stramt.

Som CHECK-IN.dk tidligere har kunne fortælle, så har Norwegian engageret et kludetæppe af flyselskaber fra hele Europa til at hjælpe til i de travle sommermåneder med flyvninger til og fra Skandinavien. Hele syv flyselskaber hjælper i kortere eller længere tid i de kommende måneder.

 

Relaterede artikler:

Norwegian-aflysninger rammer Danmark

Boeing 757 hos Norwegian

A320 på Norwegian-ruter fra Billund

Norwegian lejer kapacitet fra nystartet græsk selskab

Her er Norwegians kludetæppe af flyselskaber

Norwegian lader tusindvis af passagerer i stikken