Boeing 737-800 fra Norwegian.

Norwegian placerer fly i irsk selskab

Norwegians kommende fly bliver ejet af et irsk datterselskab, der leaser flyene videre til moderselskabet.

Norwegian har besluttet at etablere et såkaldt asset management selskab i Irland. Selskabet skal købe og eje de fly fra Airbus og Boeing, som Norwegian kommer til at modtage i de kommende år. Flyene leases så videre til moderselskabet, der vil operere flyene.

Det første fly i det nye selskabs portefølje bliver et Boeing 737-800 fly, som Norwegian får leveret i denne måned.

Formålet med det nye selskab er at minimere en række valutaudfordringer. Fly handles nemlig traditionelt i dollars, men Norwegian bogfører gælden for køb eller leasing af flyene i norske kroner i sit regnskab. Ved fremover at købe og lave sale-and-lease-back aftaler i dollars, kan Norwegian minimere udfordringerne ved de svingende valutakurser.

Adgang til banker
Selskabet kommer altså til at arbejde med dollars som sin primære valuta. Men alligevel etableres selskabet i Irland. Og det er der en god forklaring på.

”Irland er et centralt sted at drive flyleasing. Her er adgang til banker og leasingselskaber med erfaring inden for flyfinansiering. Og derfor er det en fordel for Norwegian at være til stede her,” forklarer Norwegians finansdirektør, Frode Foss, til CHECK-IN.dk.

Han understreger, at det nye selskabs formål er at eje Norwegians fly – ikke at lease dem videre til andre selskaber. Men Frode Foss vil omvendt ikke udelukke, at Norwegian en dag vil begynde at lease nogle af de 100 Airbus A320neo og 100 Boeing 737MAX-fly, som selskabet har bestilt, ud til andre selskaber.