Norwegians koncernchef Bjørn Kjos og bestyrelsesformand Bjørn Kise ved et tidligere besøg hos Ryanair. (Privatfoto)

Norwegian og Ryanair har stoppet drøftelser

Billet- og bookingsamarbejdet mellem Norwegian og Ryanair bliver ikke til noget. Forholdet mellem de to selskaber er kølnet betydeligt.

To års drøftelser mellem Ryanair og Norwegian er endt uden resultat. I efteråret 2015 afslørede de to lavprisflyselskaber for første gang, at der var drøftelser om et bookingmæssigt samarbejde, så det kunne blive muligt på Ryanairs hjemmeside at bestille langdistanceflyvninger med Norwegian.

Et samarbejde, der på den ene side handlede om at stille en stærk distributionsplatform til rådighed for Norwegian samtidig med, at der skulle etableres et feeder-samarbejde mellem de to flyselskaber. Med regelmæssige mellemrum har Ryanair og Norwegian forsøgt at signalere, at der stadig var drøftelser i gang, men at det var “IT-problemer”, der forhindrede en egentlig lancering.

I sidste uge kom så meddelelsen om, at Norwegian i stedet havde indgået en samarbejde med easyJet og sammen med canadiske WestJet var gået med i det nye koncept kaldet Worldwide by easyJet.

Drøftelser er afsluttet
Det nye samarbejde mellem Norwegian og easyJet udelukker ikke nødvendigvis et tilsvarende samarbejde med Ryanair, med mindre at easyJet har betinget sig en eksklusivaftale. Men det er et faktum, at Ryanair og Norwegian har stoppet drøftelserne om et samarbejde omkring distribution.

“Vi er glade for at have indgået et partnerskab med easyJet, hvilket var et oplagt og naturligt valg for begge flyselskabers store og voksende rutenetværk. Tidligere drøftelser med Ryanair er ikke længere aktive,”meddeler Norwegian til nyhedsbureauet Reuters. Ryanair bekræfter også til Reuters, at drøftelserne er afsluttet.

Kølnet forhold
Lige nu ser det ud til, at forholdet mellem Ryanair og Norwegian er kølnet ganske betydeligt, hvilket blandt andet kan skyldes sammenbruddet i forhandlingerne og at Norwegian har valgt at samarbejde med konkurrenten.

Heudover er det også bemærkelsesværdigt, at Ryanairs topchef Michael O´Leary for et par uger siden langede ud efter Norwegian og hævdede, at de ikke ville overleve vinteren, da selskabet ifølge dennes Ryanair-chefens opfattelse ville løbe tør for penge som følge af et stort finansieringsbehov for at kunne modtage allerede bestilte fly.

Norwegian svarede igen med at fortælle, at O´Learys udtalelse formentlig hang sammen med, at Norwegian alene i 2017 har ansat 140 piloter, der kommer direkte fra Ryanair. Det er også en af årsagerne til, at Ryanair i disse uger ikke kan få vagtplanerne for piloterne til at hænge sammen, hvorfor at det irske lavprisflyselskab har været nødt til at aflyse omkring 2.000 flyafgange i en seks ugers periode.

 

Relaterede artikler:

Norwegian: Vi har taget 140 piloter fra Ryanair

Ryanair-chef forudser Norwegian-konkurs

IT-problemer for Ryanair og Norwegian

Norwegian og Ryanair tæt på feeder-aftale

Ryanair flirter med flere på samme tid