Norwegian-fly i Oslo Lufthavn (Foto: Hans Olav Nygård | CC)

Norwegian sætter sin lid til #Fokus2019

Norwegian har lanceret et spareprogram med navnet #Focus2019, og det skal i 2019 bidrage til at reducere omkostningerne med to milliarder norske kroner.

Norwegian er ved indgangen til 2019 voldsomt udfordret på det finansielle område.

Som følge af store tab gennem de seneste to år er egenkapitalen under pres, og det norske medie DN.no har vurderet, at der er risiko for, at egenkapitalen i begyndelsen af året kan komme ned under 1,5 milliarder norske kroner, og dermed kan det norske lavprisflyselskab ikke længere opfylde kravene i flere af obligationslånene.

Det normalt velansete amerikanske erhvervsmagasin Forbes skrev umiddelbart før jul, at Norwegian kunne være truet af et kollaps ved årsskiftet. Historien, der var baseret på allerede kendte fakta fra norske medier, har vakt stor international opmærksomhed, hvilket potentielt kan skade billetsalget. Senere blev rubrikken blødt op, og ordet “kollaps” forsvandt fra rubrikken.

Men samtidig faldt værdien af Norwegians aktier på Oslo Børs i ugen op til jul med næsten 15 procent, og dette var endnu en årsag til, at Norwegian på selve juleaftensdag så sig nødsaget til at at udsende en pressemeddelelse, hvori der blev redegjort for aktuelle økonomiske forhold.

Spareplan igangsat
Først og fremmest har Norwegian igangsat en omfattende spareplan, der skal barbere omkring to milliarder norske kroner af omkostningerne i 2019.

Norwegian tog hul på spareplanen, der har fået navnet #Fokus2019, i midten af november, og seks uger inde i planen har man allerede fået identificeret en række større besparelser. Blandt andet vil Norwegian i de kommende måneder tilpasse trafikprogrammet, hvormed der bliver tale om reduktioner af frekvenser og ruter.

Herudover vil selskabet også stoppe uddannelsen af nye piloter til Boeing 787-flyene, selvom Norwegian efter planen i 2019 vil øge flåden af Dreamlinere fra 32 til 37. Resten af planen, og hvilke overordnede tiltag, der er iværksat, vil blive meddelt markedet i forbindelse med offentliggørelsen af resultatet for fjerde kvartal af 2018. Det vil ske den den 14. februar 2019.

Har sikret sig flyfinansiering
Indtil da har Norwegian trukket i forskellige håndtag, der skal medvirke til at forbedre likviditeten og resultatet for første kvartal af 2019. I december har selskabet således refinansieret en Boeing 787 Dreamliner, hvilket har styrket likviditeten med 275 millioner norske kroner.

Herudover har Norwegian indgået en aftale med motorproducenten Rolls-Royce omkring kompensation for de mange driftsforstyrrelser på Dreamliner-flyene som følge af en nødvendig opdatering af motorerne på en del af de fly, der allerede er leveret. Ifølge Norwegian vil aftalen have en positiv effekt på resultatet for første kvartal af 2019, men aftalen mellem parterne er fortrolig, hvorfor der ikke kan afsløres størrelsen af en eventuel kompensation.

Endelig kan Norwegian meddele, at man har sikret sig finansiering af samtlige nye flyleverancer i første halvår af 2019, og samtidig fortsætter man jagten på købere til 140 af de omkring 200 fly, som selskabet har i ordre hos både Airbus og Boeing. Det sker sideløbende med, at drøftelserne om etablering af et joint venture for flyejerskab fortsætter.

 

Relaterede artikler:

Norwegian-fly i Iran på syvende døgn

Kinesisk flyselskab leaser A320 fra Norwegian

Markant fald i belægningen hos Norwegian