Norwegian-vækst svækker indtjeningen

Norwegians massive globale vækst sætter sine spor i regnskabet, hvor indtjeningen er i bakgear med stigende enhedsomkostninger og lavere indtægter per passager.

Det er en meget beskeden forbedring af resultatet i det vigtige tredje kvartal, som Norwegian her til morgen kunne præsentere.

Det norske lavprisflyselskab kom ud af kvartalet med et nettooverskud på lidt over en milliard norske kroner – eller helt  præcist 1.031,7 mio. kroner. Det svarer til en stigning på blot fire procent i forhold til samme kvartal året før, hvor overskuddet blev på 992,5 mio. norske kroner.

Isoleret set kan det være tilfredsstillende med en stigning i resultatet, men når omsætningen samtidig er øget med 21 procent til 10,1 mia. norske kroner vidner det om, at indtjeningen reelt er i bakgear. Det koster nemlig på bundlinjen at vokse så markant på mange markeder, som det er tilfældet med Norwegian i øjeblikket.

Således steg enhedsomkostningerne med seks procent til 0,41 norske kroner per passagerkilometer, mens den tilsvarende indtægt gik tilbage med fem procent til 0,40 norske kroner per passagerkilometer. Det regnestykke kan kun gå i plus ved at hente 1,5 mia. norske kroner i gebyrer for ekstra ydelser som eksempelvis bagage, sædevalg samt salg af måltider ombord.

Betydelige ekstraomkostninger
Kvartalsrapporten bliver også skæmmet af store omkostninger til leje af fremmed materiel samt kompensation til de mange passagerer, der blev forsinket i det overophedede sommertrafikprogram, der var præget af ekstraordinært mange uregelmæssigheder.

”Vi har haft betydelige ekstraomkostninger til indleje af fly og kompensation til forsinkede passagerer, som påvirker resultatet kraftigt. Udviklingen fremover ser dog god ud i form af billetsalg på både etablerede og nye ruter,” siger koncernchef Bjørn Kjos i en pressemeddelelse.

År til dato viser regnskabet et nettooverskud på 619,9 mio. norske kroner mod 937,8 mio. norske kroner i de første ni måneder af 2016. Det repræsenterer en samlet tilbagegang i overskuddet på 34 procent.

Trods den noget svage udviklingen i regnskabet er der et par områder, hvor Norwegians koncernchef trods alt er godt tilfreds.

”Jeg er meget tilfreds med både passagervæksten og belægningen dette kvartal. I løbet af vores 15 år i luften har knap 210 millioner passagerer vist os tillid og rejst med os. Stadig flere rejsende fra USA, Spanien og andre dele af verden bidrager til den stærke vækst. Det viser, at vores globale strategi er ved at få fodfæste,” lyder det fra Bjørn Kjos.

 

Relaterede artikler:

Ryanair-chef forudser Norwegian-konkurs

Norwegian-regnskab gav børstæsk

Norwegian leverer milliardresultat i tredje kvartal

Halvårsunderskud hos Norwegian