Norwegian: Vi har tilstrækkelig gennemsigtighed!

Som passager og rejsende med Norwegian er det ikke muligt specifikt at se, hvilke skatter og afgifter, man betaler for, når man bestiller en flybillet på selskabets hjemmeside. Ifølge EU’s tredje luftfartspakke skal luftfartsselskaberne specificere, hvilke skatter og afgifter, der er tale om, men dette fremgår ikke på Norwegians hjemmeside.

Forleden meddelte Norwegian, at der fra den 25. januar vil komme et ekstra brændstoftillæg på købte billetter. Tillægget, der kommer til at øge billetprisen med mellem 50 og 150 kr. pr. billet, skyldes de stigende oliepriser, som Norwegian nu tager konsekvensen af og derforhæver billetpriserne. Det kommende brændstoftillæg er en afgift, man betaler i forbindelse med køb af billetter, og skatter og afgifter er det vanskeligt at se specificeret på det norske lavprisflyselskab hjemmeside.

Ved køb af en billet fremgår der et beløb, der dækker skatter og afgifter, men det er ikke muligt specifikt at se, hvilke skatter og afgifter, beløbet vedrører, som det eksempelvis er tilfældet på SAS’ hjemmeside. Norwegian oplyser overfor CHECK-IN.dk, at selskabets skatter og afgifter omhandler lufthavnsafgifter, men dette fremgår ikke, når man bestiller en billet.

Ifølge EU’s tredje luftfartspakke, kaldet EU-forordning 1008/2008, skal luftfartsselskaber specificere, hvilke skatter og afgifter, der er tale om såsom flybilletprisen, skatter, lufthavnsafgifter og diverse gebyrer og tillæg. Og til trods for, at Norwegian, ifølge selskabet selv, kun har en lufthavnsafgift, fremgår dette ikke.

”Vi mener, at vi opfylder de krav, der er. Nemlig at, når man bestiller en billet, hele tiden kan se, hvor stor en del af det samlede beløb, der er skatter og afgifter. Derfor mener vi, at der er tilstrækkelig gennemsigtighed med hensyn til skatter og afgifter, og de relevante oplysninger fremgår. Alle vores tillægsydelser er valgfrie, så man ved hele tiden, hvad man skal betale. Vi er ikke gebyrgribbe, selv om man i pressen forsøger at hænge os ud som det,” siger Johan Bisgaard Larsen, Norwegians danske presseansvarlige.

I Danmark er det Forbrugerombudsmanden, der er ansvarlig for, at luftfartsselskaberne overholder reglerne i den omtalte EU-forordning.

”Ifølge artikel 23 i forordningenfremgår det, at man som passager skal kunne splitte prisen og se, hvilke skatter og afgifter, der er tale om. Alle skatter og afgifter skal fremgå på en klar og konkret måde, og det skal være gennemsigtigt,” siger specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, Carsten Strøjer, der ikke ønsker at gå mere specifikt ind i Norwegians håndtering af skatter og afgifter.

Med det kommende brændstoftillæg fortæller Johan Bisgaard Larsen, at denne nye, ekstra afgift vil fremgå under skatter og afgifter, så passagererne kan se, hvor stor en del, at brændstoftillægget udgør af den samlede billetpris. Det kommer ifølge Norwegian til at fremgå på hjemmesiden fra den 25 januar, hvor tillægget træder i kraft.

EU-forordningen 1008/2008 omfatter alle luftfartsselskaber, der opererer til og fra lufthavne indenfor EU.

Foto: Presse- og markedschef Johan Bisgaard Larsen mener, at Norwegian opfylder kravene i EU-forordning 1008/2008.