Norwegian vil flyve til en af USA´s farligste byer

Norwegian har valgt at åbne ruter til Oakland i Californien. Byen er ifølge FBI den tredjefarligste i USA kun overgået af Detroit og Flint i staten Michigan.

Hvis man har tænkt sig at benytte sig af Norwegians tilbud om at flyve direkte fra Oslo og Stockholm til Oakland International Airport, så skal man nok tænke sig om en ekstra gang, inden man beslutter sig for præcist i hvilket område, man vil holde ferien.

Skal man tro de seneste kriminalitetsstatistikker fra FBI, er Oakland nemlig USA´s tredjefarligste by kun overgået af Flint og Detroit i staten Michigan. Men det betyder ikke, at Californien er et farligt område at holde ferie i. Eksempelvis ligger byen San Francisco helt nede som nummer 130 på den omtalte liste, mens Los Angeles heller ikke engang kan snige sig indenfor i top25.

For år tilbage var der skrækeksempler fra Miami, hvor intetanende turister blev overfaldet i deres udlejningsbiler tæt på lufthavnsområdet. Det skete ofte ved de særlige “car bumping“ episoder, hvor kriminelle kørte deres bil op bagi udlejningsbilen og fik turisterne til at stoppe for at besigtige skaderne. Herefter var det ikke usædvanligt, at de forulempede kunne stirre direkte ind i en pistolmunding. Den slags kriminalitet har Miami heldigvis fået bugt med og lå i 2012 som nummer 17 på FBI´s kriminalitetsliste.

Stort antal forbrydelser
Kriminalitetslisten omfatter blandt andet grove voldsforbrydelser, voldtægter og røverier opgjort per 100.000 indbyggere. Med omkring 400.000 indbyggere har Oakland omkring 3.000 røverier, 200 voldtægter og over 100 drab om året.

I begyndelsen af 1980´erne fik byen tilnavnet “crime capital“ i forhold til San Francisco Bay-området. Det er dog særligt i den østlige og vestlige del af byen, at kriminaliteten blomster i de områder, hvor der er en høj koncentration af afro-amerikanere.

Oaklands politichef har flere gange luftet sin utilfredshed med de politimæssige ressourcer, der er til rådighed. Her ligger byen langt under sammenlignelige amerikanske byer.

“Vi ønsker ikke en politistat, men vi ønsker nok politi på gaderne til at dække det behov, som der er i byen,“ sagde Oaklands politichef Anthony Batts, da han ved udgangen af 2011 måtte konstatere, at der havde været tre gadeskyderier om dagen i gennemsnit.

Har aldrig oplevet kriminalitet
Californiens Turistråd i Skandinavien ledes af Karin Gert Nielsen. Hun har mange gange kørt igennem Oakland og har aldrig hørt om eller været vidne til kriminalitet.

“Jeg kører ofte gennem Oakland på vej op til vinlandet. Det har jeg aldrig hørt om, og sådan har jeg ikke oplevet Oakland. Men naturligvis er der områder i byen, hvor man ikke skal færdes, som der vil være i mange andre amerikanske byer.“

De skandinaviske rejsende, der vælger at flyve med Norwegian til Oakland vil formentlig vælge at køre nordpå til vinlandet og nationalparkerne, mens andre vil køre over Bay Bridge mod San Francisco.

“Det er de færreste, der vil overnatte i Oakland. Nogle vil måske tage den første nat i byen, inden de fortsætter videre nordpå. Men der er ingen, der holder ferie i selve byen Oakland,“ vurderer Karin Gert Nielsen.

Norwegians fly fra Oslo og Stockholm ankommer efter 10 timers flyvning til Oakland International Airport henholdsvis kl. 17.15 og 18.00 lokal tid, hvorfor det vil give mening at vælge en overnatning, hvis turen efterfølgende går nordpå. Norwegian har ifølge koncernchef Bjørn Kjos valgt Oakland-lufthavnen fremfor San Francisco International Airport (SFO), idet han mener at SFO-lufthavnen har for lange immigrationskøer. Valget skal nok nærmere begrundes i mere attraktive økonomiske vilkår i lufthavnen i Oakland.