Vueling Airbus A320.200.

Norwegian vokser hurtigere end konkurrent

Spanske Vueling er lige i hælene på Norwegian som tredjestørste lavprisflyselskab i Europa. Men ifølge de seneste kvartalstal trækker Norwegian nu fra og konsoliderer sin tredjeplads i den europæiske lavpristop.

Ryanair havde 72 millioner af dem i 2010, mens easyJet havde knap 50 millioner. Vi taler naturligvis om passagerer.

Og hvor Ryanair altså har lagt sig komfortabelt i spidsen har kampen om at være Europas tredjestørste lavprisflyselskab været langt tættere. Her har Norwegian ligget side om side med det hurtigt voksende Vueling.

Men ifølge de seneste kvartalstal trækker Norwegian fra sin spanske konkurrent og konsoliderer sin tredjeplads i den europæiske lavpristop.

I 1. kvartal af 2011 tabte det norske lavprisflyselskab 280 millioner kroner efter skat, især på grund af de høje brændstofpriser.

Nu har Vueling Airlines S.A. netop rapporteret om et tab i 1. kvartal 2011 på €23,6 millioner, hvilket svarer til 176 millioner danske kroner.

Underskuddet hos det spanske lavprisflyselskab er altså mindre end hos Norwegian, men til gengæld næsten fire gange så stort som i samme periode året før for selskabet.

Og Norwegian vinder dysten på andre vigtige punkter. Vueling lider under de samme høje brændstofpriser som Norwegian, men blev samtidig udsat for et svagt hjemmemarked i Spanien, hvor billetpriserne måtte reduceres med 15 %.

Sammenlagt faldt Vuelings omsætning med 10 % i 1. kvartal 2011 til €126 millioner eller godt 939 millioner danske kroner. Til sammenligning øgede Norwegian sin omsætning med hele 19 % til 1,9 milliarder norske kroner.

Med 3,1 millioner passagerer fløj Norwegian 14 % flere passagerer end samme kvartal sidste år, hvorimod Vueling oplevede et svagt kvartal. En reduktion af sædekapaciteten hos det spanske lavprisflyselskab kunne ikke kompensere for det faldende salg og belægningsprocenten som udtrykt i kabinefaktoren faldt til 69 %.

Det skuffende kvartalsresultat får dog ikke ledelsen hos Vueling til at ryste på hænderne. Vueling fastholder derfor lavprisflysselskabets vækstplaner om at flyve 15 % flere passager i 2011, hvor man forventer 12,5 millioner passagerer. Noget mindre end de14,5 millioner passagerer som Norwegian forventes at have ombord på selskabets fly i 2011.

Iberia ejer 46 % af aktierne i Vueling Airlines S.A., der blev grundlagt i Barcelona i 2004 og hovedsageligt driver ruter i Sydvesteuropa.