Ny Vagar-terminal snart klar

En ny terminal på 3.000 kvadratmeter i Færøernes lufthavn Vagar står snart klar. Nye flyselskaber lader derimod vente på sig.

Om præcis én måned og tre dage, den 17. juni, forventer Vagar Lufthavn på Færøerne at indvie sin nye passagerterminal. Modsat mange andre lufthavnsbyggerier rundt omkring i verden, så bliver budgettet på 144 mio. kroner inklusiv alt udstyr holdt.

”For de penge får vi en terminal på ca. 3.000 kvadratmeter og servicebygninger på omkring 3.600 kvadratmeter. Vi får også flere parkeringspladser og andre udendørs renoveringer,” forklarer Jákup Sverri Kass, der har været direktør for Vagar Lufthavn i lidt over to år.

Bedre shopping
Den nuværende terminal blev bygget i 1978 og var oprindeligt beregnet til at håndtere 100.000 rejsende. Dengang rejste 30.000 passagerer gennem lufthavnen. I 2013 satte lufthavnen passagerrekord med 236.181 passagerer. Det var en fremgang på 4,7 procent i forhold til året før.

Den nye terminal skal give passagererne langt bedre shoppingfaciliteter og forplejningsmuligheder. Desuden får lufthavnen to egentlige gates. Noget som den 34-årige terminal ikke har i dag.

Den færøske stat har investeret omkring 365 mio. kroner ien forlængelse aflandingsbanen på Færøerne fra 1.250 meter til de nuværende 1.799 meter, hvilket gør lufthavnen i stand til at tage imod almindelige mellemdistancefly som Airbus A320 og Boeing 737.

Den længere bane samt investeringer i nye indflyvningssystemer har forbedret regulariteten på lufthavnen. Jákup Sverri Kass håber, at investeringerne i landingsbane og terminal vil være med til at lokke nye ruteflyselskaber til øerne. I dag er det kun Færøernes eget Atlantic Airways, der flyver ruteflyvning fra Vagar til København og en række andre europæiske destinationer.

I perioden fra 1. januar til 1. maj i år havde lufthavnen en fremgang på tre procent eller godt 2000 rejsende i forhold til samme periode sidste år. Per 1. maj havde 63.107 rejsende benyttet Vagar Lufthavn i 2014.