Tailwind Airs Cessna Grand Caravan EX i havnen i New York. (Foto: Tailwind Air)

Ny vandflyrute fra verdens ældste lufthavn

Brødrene Wrights ikoniske lufthavn i Washington D.C. bliver udgangspunktet for en ny vandflyrute til New York. Det er Tailwind Air, der forsøger sig med endnu en rute til Skyport Marina i New York.

Verdens ældste lufthavn er College Park Airport, der ligger omkring 10 kilometer fra Washington D.C. Lufthavnen blev grundlagt i 1909 af brødrene Orville og Wilbur Wright, der i december 1903 havde skrevet luftfartshistorie ved at gennemføre den første flyvning i en motordrevet flyvemaskine.

Nu skal den lille lufthavn ved den amerikanske forbundshovedstad fremover være udgangspunktet for den første flyrute fra Washington D.C., der lander på vandet i det centrale New York. Ruten starter den 13. september, og der flyves til Skyport Marina (IATA-kode NYS) ved East 23rd Street på Manhattan.

Det er Tailwind Air, der skal betjene ruten, og det bliver med selskabets Cessna Grand Caravan EX, der flyves af to piloter og har plads til otte passagerer i Economy Plus-lædersæder. Flyet kan lande både på landjorden og på vand.

Høje billetpriser
Vandfly er meget almindelige i Nordamerika, men det er første gang, at det bliver muligt at flyve direkte fra Washington D.C. og ind på vandet ved Manhattan centralt i New York. Flyvetiden er beregnet til mellem 80 og 90 minutter.

Det er dog ikke billigt at benytte denne rejseform. En enkeltbillet koster 395 dollars, eller hvad der svarer til 2.900 kroner. Er der brug for en refunderbar billet, der kan bestilles helt frem til afgang, skal der betales 795 dollars (5.860 kroner) per vej.

Tailwind Air etablerede også i august 2021 en rute fra Boston Harbor til Skyport Marina. Ruten har været populær, og med en flyvetid på 75 minutter har det reduceret den samlede rejsetid mellem de to østkyststorbyer med 40 til 60 procent i forhold til ordinær flytransport.

Vandflyrute i Danmark siden 2016
I Danmark har Nordic Seaplanes siden 2016 drevet vandflyruten mellem Aarhus og København. Selskabets to Twin Otter DHC-6-300, der afhængig af vægt kan medtage mellem 12 og 19 passagerer, flyver mellem havnene i Aarhus og København.

Til sammenligning er rejsetiden på 45 minutter, og billetpriserne starter ved 697 kroner for en enkeltbillet og kan løbe op i 1.997 kroner, hvis der er behov for en fuld refunderbar og fleksibel billet.

 

Relaterede artikler:

Ny vandflyrute til New York

Dansk deltagelse i Spaniens første vandflyselskab

Nordic Seaplanes lurepasser på Gøteborg