Dassault Falcon 8X (OY-DBS) ejet af Danfoss. (Foto: Air Alsie)

Nyt Danfoss-fly fløj Prins Henrik hjem fra Egypten

En ny Dassault Falcon 8X-privatjet ejet af Danfoss blev benyttet til at transportere Prins Henrik fra Sharm-el Sheikh til København.

Et splinternyt jetfly af typen Dassault Falcon 8X med rutenummer 6I2349 lettede lørdag eftermiddag fra Sønderborg Lufthavn med Sharm el-Sheikh som destination.

Det var ikke et helt almindeligt fly, der forlod den alsiske lufthavn, og heller ikke en helt almindelig mission. Flyet skulle nemlig hente H.K.H. Prins Henrik hjem fra et længere ophold i den egyptiske ferieby.

Prinsen har opholdt sig det meste af januar i Egypten, men en hospitalsindlæggelse krævede, at han skulle hjem til Rigshospitalet for nærmere undersøgelser, og til denne opgave blev Falcon-flyet benyttet.

Flyet med registreringen OY-DBS, der blev leveret til industrikoncernen Danfoss umiddelbart før jul, bliver disponeret af flyselskabet Air Alsie med base i Sønderborg, og det var således også dette flyselskab, der gennemførte flyvningen.

Fly til 350 millioner kroner
Den fem timer og 10 minutter lange flyvning fra Sharm el-Sheikh til København fandt sted søndag eftermiddag. Flyet lettede fra den egyptiske lufthavn kl. 13.31 lokal tid og satte hjulene på asfalten i Københavns Lufthavn kl. 17.40, hvorefter prinsen angiveligt blev kørt direkte til Rigshospitalet.

Falcon-flyet har et prisskilt på 58 millioner dollars, hvilket svarer til 350 millioner danske kroner. Det er indrettet med plads til 14 siddende passagerer, men kan også konverteres til en udgave med plads til syv personer i komfortable senge. Herudover er flyet udstyret med satellittelefon, WiFi og alskens elektronisk udstyr.

Ifølge tilgængelige oplysninger var flyvningen fra Sønderborg til Sharm-el Sheikh og derfra op til København blot den ottende operation, som flyet har gennemført. I sidste uge var Falcon-flyet også et smut i St. Gallen Altenrhein Airport, hvilket er den nærmeste lufthavn til Davos, hvor statsoverhoveder og topfolk fra erhvervslivet i sidste uge var samlet til World Economic Forum.

Flyet blev leveret fra fabrikken i Frankrig den 15. december sidste år, og det kom på dansk register den 19. december. Flyet er opført med Danfoss A/S som ejer, og den danske industrikoncerns bestyrelsesformand og medejer Jørgen Mads Clausen har igennem mange år været en nær ven af kongehuset.

 

Relaterede artikler:

Statsministeren går fra jetfly til propelfly

Statsleder med LEGO-fly til G20-møde

Sun-Air reddede Lars Løkkes besøg hos paven

Paul McCartney rejste med Danfoss-privatjet