Fly-illustration fra ScanBlus hjemmeside.

Nyt svensk flyselskab klar med første fly

ScanBlu er navnet på et nyt svensk flyselskab. Selskabet afventer fortsat sin driftstilladelse, men har nu fået det første fly – en Airbus A321.

I Sverige skyder nye flyselskaber nærmest op som paddehatte om efteråret i en svensk nåleskov. Nu er endnu et nyt selskab på vej.

Det nye selskab med navnet ScanBlu Airlines blev allerede etableret sidste år og præsenteres som et selskab, der med et Airbus A319-fly og to Airbus A321-fly skal flyve ACMI- og charterflyvninger for andre selskaber på både korte og længerevarende kontrakter.

ScanBlu havde ifølge selskabets hjemmeside oprindeligt planer om at starte flyvninger i sommeren 2018 med et Airbus A319-fly baseret på Korfu.

Fra Korfu skulle ScanBlu flyve charterflyvninger for det græske selskab Ellinair, men den operation kom tilsyneladende ikke i gang, ligesom selskabet endnu ikke har fået et A319-fly. Den svenske driftstilladelse er heller ikke på plads endnu ifølge den svenske transportstyrelses hjemmeside.

Første fly er klar
Til gengæld har selskabet nu fået sit første fly – et Airbus A321-200, som flyspottere har fotograferet på en standplads i Stockholm Arlanda-lufthavnen. Flyet med registreringen SE-RAH er 14 år gammelt og har tidligere fløjet for Aeroflot og tre forskellige ukrainske selskaber. ScanBlu har ifølge planespotters.net leaset flyet fra Castron.

ScanBlu søgte helt tilbage i november 2016 efter kabinepersonale til sin base på Korfu og efter piloter til alle sine baser. På selskabet leasingside figurerer logoer fra en række andre flyselskaber – heriblandt Norwegian, Finnair, KLM, TUI og Thomas Cook, hvilket kan give indtryk af, at ScanBlu allerede har et samarbejde med disse selskaber.

Stifteren stod også bag Viking Airlines
Manden bag ScanBlu er Christian Tadjeran, som tidligere har stået bag Viking Airlines, der opererede fra 2003 til 2010, hvorefter selskabet formelt gik konkurs i 2011. Viking Airlines var baseret i Stockholm og fløj hovedsageligt charterflyvninger for andre selskaber.

Selskabet havde i 2008 en flåde bestående af tre Boeing 737-300 og seks Boeing 737-800, som blandt andet opererede ud fra London Gatwick, Manchester, Bristol og Glasgow til feriedestinationer i Sydeuropa. Efter finanskrisen samme år kom selskabet dog i økonomiske vanskeligheder, og i 2010 begyndte Viking Airlines at skille sig af med flyene i selskabets flåde.

Relaterede artikler:

Nyt svensk flyselskab har fået driftstilladelse

Endnu et svensk flyselskab konkurs

Endnu et svensk flyselskab tager over efter Nextjet