En Airbus A320-200 fra det østrigske flyselskab Lauda Europe.(Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo)

Østrigske myndigheder skærper kontrol med Lauda

Efter en række hændelser i løbet af de seneste måneder har de østrigske luftfartsmyndigheder øget tilsynet med flyselskabet Laudamotion.

Fredag i sidste uge rapporterede de østrigske luftfartsmyndigheder, Austro Control, at Laudamotion – eller blot Lauda – er blevet sat under øget overvågning som følge af et usædvanligt stort antal hændelser i den seneste tid.

“LaudaMotion er nu under vores øgede tilsyn,” siger en talsmand fra Austro Control til det østrigske luftfartsmedie Austrian Wings.

En undersøgelse af det Ryanair-kontrollerede østrigske flyselskab blev allerede indledt i september i år. Ifølge det østrigske transportministerium er der pt. en administrativ procedure i gang, som kan føre til en stor straf til flyselskabet.

Under en teknisk gennemgang af Laudamotion-faciliteterne i Wien Lufthavn torsdag i sidste uge blev der fundet mangler. Der var et utilstrækkeligt antal tekniske medarbejdere til stede under vedligeholdelsen af et fly, fortæller kilder til Austrian Wings. Det fik de østrigske luftfartsmyndigheder til at træffe en endelig beslutning om at øge tilsynet med hele flyselskabet og den tekniske drift.

Problemfyldt flyvning vakte opsigt
Den hændelse, der for alvor fik opmærksomhed fra de østrigske luftfartsmyndigheder, fandt sted den 25. november. En Airbus A320-200 med registering OE-LOX var af sted på rute OE1342 fra Wien til Dublin med 179 passagerer om bord, da der udspillede sig en række situationer.

Først havde piloterne problemer med at etablere tovejs-radiokontakt med flykontrollen på jorden. Flyvelederne kunne høre piloternes opkald, men besætningen i cockpittet var ikke i stand til at høre folkene på jorden fra nogen af de tre radioer. I sidste ende lykkedes det at finde en frekvens, hvor tovejs-radiokontakt var mulig, skriver The Aviation Herald.

Senere på flyvningen registrerede flere kabinebesætningsmedlemmer en mærkelig lugt i kabinen, der svarede til mentol eller desinfektionsvæske. Lugten forsvandt igen, men lidt senere besvimede en kvindelig passager og var bevidstløs i en rum tid. En læge om bord fik imidlertid hjulpet kvinden til at få det bedre.

Under indflyvningen til Dublin registrerede et kabinebesætningsmedlem en lugt af gamle eller beskidte sokker, hvilket flyets styrmand også oplevede. Kabinebesætningen blev i denne omgang svimmel og fik hovedpine. Piloterne fik imidlertid flyet sikkert på jorden uden tilskadekomne.

Laudamotion råder over en flåde bestående af 23 Airbus A320-200, der har en gennemsnitsalder på 13,5 år.

 

Relaterede artikler:

Ryanair opsluger Laudamotion

Laudamotion lancerer tredje rute til København

Laudamotion fordobler sin flyflåde