- CHECK-IN.dk - https://check-in.dk -

Officielt: Stockholm-lufthavn skal lukkes

Et snævert flertal i et svensk byråd har besluttet at lukke Stockholm-Västerås Flygplats. Lufthavnen nordvest for Stockholm har i næsten 20 år været betjent af Ryanair.

Den underskudsgivende, kommunalt ejede svenske lufthavn Stockholm-Västerås Flygplats skal lukkes.

Det har et snævert flertal i byrådet i Västerås besluttet efter en langvarig debat i byrådet torsdag aften og natten til fredag. Afstemningen fandt ifølge SVT Nyheter lidt før klokken 04 natten til fredag efter et rekordlangt byrådsmøde, som varede næsten 12 timer.

32 byrådsmedlemmer stemte for lukning af den kommunale lufthavn, mens 29 medlemmer stemte imod.

Tocifret millionunderskud
Stockholm-Västerås Flygplats ligger cirka 100 kilometer nordvest for Stockholm og er den fjerdestørste lufthavn i Stockholm-området efter Arlanda, Bromma og Skavsta. Lufthavnen havde sidste år et underskud på 23 millioner svenske kroner (16,5 millioner danske kroner).

Lufthavnen i Västerås er næsten 90 år gammel. Den blev etableret i 1931 som en militær lufthavn men blev i 1976 overtaget af kommunen og begyndte at få civil flytrafik. Den første kommercielle rute fra lufthavnen var en SAS-rute til København.

I 2001 etablerede det irske lavprisflyselskab Ryanair sig i lufthavnen, hvor selskabet siden har drevet ruter med undtagelse af en kortvarig pause i 2006/2007. Sidste år benyttede 109.000 passagerer Ryanairs ruter til og fra Stockholm-Västerås, og selskabet har i øjeblikket tre ruter fra lufthavnen til henholdsvis London Stansted, Alicante og Malaga.

Det nu lukkede islandske lavprisselskab WOW air etablerede sig i 2016 også i Stockholm-Västerås-lufthavnen med en rute til Reykjavik.

14.000 underskrifter imod lukning
Blandt borgerne i Västerås er der tilsyneladende stor modstand mod at lukke lufthavnen. En lokal initiativgruppe havde forud for byrådsmødet indsamlet 14.000 underskrifter til fordel for at bevare lufthavnen.

De mange underskrifter er ifølge den svenske kommunallov tilstrækkeligt til, at der kan gennemføres en folkeafstemning om spørgsmålet, men det fik ikke byrådet til at udsætte afstemningen, da er flertal stemte for at gennemføre den.

Pilotforening advarer mod lukning
Den svenske pilotforening har også advaret mod at lukke den regionale lufthavn, da Stockholm-Västerås også kan benyttes som alternativ lufthavn til Arlanda og Bromma for flytrafikken omkring den svenske hovedstad i tilfælde af eksempelvis en nødsituation.

”Regeringen og myndighederne bør sammen med andre involverede være opmærksomme på de flyveoperationelle konsekvenser, der følger af mindre tilgængelighed og dårligere infrastruktur,” skrev Svensk Pilotförening (SPF) tidligere på året i et brev til flere svenske myndigheder, heriblandt transportstyrelsen.

 

Relaterede artikler:

Piloter advarer mod at nedlægge Stockholm-lufthavn

Regionale svenske lufthavne vil have regeringen på banen

Flyskam kan lukke svensk lufthavn