Lufthavnen i Västerås kan benyttes som alternativ til Arlanda og Bromma. (PR-foto)

Piloter advarer mod at nedlægge Stockholm-lufthavn

Politikere vil lukke Stockholms tredje lufthavn – Stockholm-Västerås. Det bekymrer den svenske pilotforening, da lufthavnen fungerer som alternativ til Arlanda og Bromma.

Stockholm betjenes primært af to lufthavne – Arlanda og Bromma, men cirka 100 kilometer nordvest for den svenske hovedstad finder man også lufthavnen Stockholm-Västerås. Den har gennem flere år haft fast rutetrafik med lavprisflyselskabet Ryanair og benyttes af over 100.000 passagerer om året.

Stockholm-Västerås Flygplats er 100 procent kommunalt ejet, og nu ønsker et politisk flertal i byrådet i Västerås at lukke lufthavnen, hvor Ryanair denne sommer har planlagt at operere tre ruter til henholdsvis London, Alicante og Malaga.

Den svenske pilotforening advarer mod lukningen af den regionale lufthavn, da Stockholm-Västerås også kan benyttes som alternativ lufthavn til Arlanda og Bromma samt i ikke mindst i eventuelle nødsituationer for flytrafikken omkring den svenske hovedstad.

Bekymret over konsekvenser
”Det er med bekymring, at vi deler information om lukningen af ​​endnu en lufthavn i Sverige. Regeringen og myndighederne bør sammen med andre involverede være opmærksomme på de flyveoperationelle konsekvenser, der følger af mindre tilgængelighed og dårligere infrastruktur,” skriver Svensk Pilotförening (SPF) i et brev til flere svenske myndigheder, heriblandt transportstyrelsen.

Ifølge den svenske pilotforening er adgangen til svenske lufthavne, når det gælder åbningstider og teknisk udstyr til indflyvning, markant lavere end i Sveriges nabolande.

”Det er derfor ikke usædvanligt, at flyvninger til Sverige planlægges med en alternativ lufthavn uden for landets grænser. I Finland og Norge tager staten et mere overordnet ansvar for hele luftfartssektoren. I Sverige drives de fleste af lufthavne lokalt, og derfor forbliver perspektivet naturligvis lokalt,” siger pilotforeningen i en pressemeddelelse.

Aalborg Lufthavn blev alternativ til Göteborg
Hvis Stockholm-Västerås lukkes, vil det ifølge pilotforeningen betyde, at flyselskaberne tvinges til
at vælge alternativer, der er længere væk, hvilket kræver mere brændstof om bord og dermed øger både flyenes brændstofforbrug og CO2-udledninger.

Den svenske pilotforening peger på lukningen af ​​Göteborg Säve-lufthavnen – også kaldet Göteborg City Airport – for få år siden. Säve var et strategisk godt alternativ til Göteborg Landvetter-lufthavnen og blev ofte brugt. I dag er alle fly til Landvetter-lufthavnen tvunget til at planlægge med enten Aalborg Lufthavn eller Jönköping Lufthavn som alternativ, hvilket kræver mere brændstof ombord.

”I mangel af en bæredygtig og transparent luftfartsstrategi for hele Sverige lever industrien i et vakuum, hvor hurtige beslutninger om at lukke lufthavne og andre luftfartsrelaterede aktiviteter kan have vidtgående og uoprettelige konsekvenser,” siger Tomas Gustafsson, formand for pilotforeningens udvalg for luftfartssikkerhed.

 

Relaterede artikler:

Regionale svenske lufthavne vil have regeringen på banen

Nye choktal fra svensk indenrigsflyvning

Flyskam kan lukke svensk lufthavn