Lufthavnen i Ängelsholm. Foto: Ängelsholm Helsingborg Airport

Flyskam kan lukke svensk lufthavn

Ängelholm Helsingborg Lufthavn i Skåne har efter mange års overskud udsigt til underskud i år efter fald i trafikken. Lufthavnen risikerer at lukke.

Indenrigsflytrafikken i Sverige styrtdykker, og det presser nu økonomien i flere svenske lufthavne.

I Ängelholm Helsingborg Lufthavn i det sydlige Sverige forventer man underskud i år efter flere år med overskud og et nulresultat sidste år.

Lufthavnen har gennem mange år været ejet af det store svenske byggefirma Peab, men lufthavnens direktør forventer ikke, at Peab vil fortsætte med at drive lufthavnen, og dermed risikerer Ängelholm Helsingborg Lufthavn at lukke. Det skriver SVT Nyheter.

”Konjunkturerne er nedadgående og samtidig er flyvningen faldet. Jeg tror ikke, at Peab vil fortsætte med at drive lufthavnen,” siger lufthavnens administrerende direktør Christian Ziese til det svenske medie.

Lever af indenrigstrafik
Ängelholm Helsingborg lever af indenrigstrafik, som i år udgør 100 procent af operationerne i lufthavnen. Det er i særlig grad den svenske indenrigstrafik, der påvirkes af svenskernes klima- og miljøbevidsthed, der kommer til udtryk i den såkaldte flyskam, hvor både privatpersoner og virksomheder fravælger flyet som transportform.

SAS flyver fra Helsingborg til Stockholm Arlanda, mens BRA flyver fra Helsingborg til Stockholm Bromma. Derudover driver BRA denne vinter en rute fra Helsingborg til den nye Scandinavian Mountains Airport ved skisportsstedet Sälen, ligesom selskabet om sommeren driver ruter fra Helsingborg til Visby på Gotland.

Arbejdsgruppe skal finde løsninger
Nu skal en arbejdsgruppe forsøge at finde frem til løsninger om et bredere fælles ansvar for lufthavnen i Helsingborg. Arbejdsgruppen består af en række virksomheder, heriblandt Peab, samt kommunerne i det nordvestlige Skåne.

”Vi må se, hvad gruppen kommer frem til. Der er flere mulige måder at støtte lufthavnen på, såsom at indgå i et medejerskab, overtage lufthavnens redningstjeneste, vedligeholde landingsbanen og selvfølgelig flyve mere,” siger Christian Ziese til SVT Nyheter.

Ängelholm Helsingborg Lufthavn blev etableret i 1960, da svenske Linjeflyg begyndt at flyve på ruten til Stockholm Bromma.

Lufthavnen har tidligere haft enkelte udenrigsruter – blandt andet en sæsonrute med SAS til Nice fra 2008, ligesom en række charterselskaber gennem flere år har betjent forskellige sydeuropæiske feriedestinationer fra Ängelholm Helsingborg.

 

Relaterede artikler:

Nyt stort fald i svensk indenrigstrafik

BRA: 30 procent af svensk indenrigstrafik kan forsvinde

Nye choktal fra svensk indenrigsflyvning