O´Leary: ‘Norwegian er et godt luftfartsselskab’

Ryanairs topchef uddelte ros til Norwegian og selskabets forretningsmodel under denne uges besøg i Danmark. Han tror dog ikke på holdbarheden i forretningsmodellen og slår samtidig fast, at Ryanair aldrig vil give sig i kast med langdistanceruter.

Retorikken hos Ryanair-topchefen Michael O´Leary er ikke til at tage fejl af. Den karismatiske luftfartsdirektør tordner mod “højprisselskaberne“, som Ryanair ønsker at overhale ved konstant at kunne tilbyde de laveste priser.

Det var heller ingen undtagelse ved tirsdagens besøg i Billund Lufthavn. I det udleverede pressemateriale blev det understreget, at SAS, Norwegian og Cimber Sterling alle opkræver brændstoftillæg, hvilket Ryanair ikke gør. Her undlod Michael O´Leary behændigt at omtale andre gebyrer og tillæg, som Ryanair i stedet opkræver.

Der var også udfald mod Cimber Sterling, der ifølge Ryanair-chefen havde tabt penge og sagt farvel til den administrerende direktør. SAS og Norwegian blev yderligerebeskyldt for at have for høje priser. Endelig blev Ryanair fremhævet som Europas mest miljøvenlige flyselskab, mens SAS af O´Leary blev kåret som den største forurener i skandinavisk luftfart.

Alt i alt var konklusionen ikke overraskende, at ingen af de øvrige selskaber i Skandinavien kan konkurrere med Ryanair.

Ros til Norwegian

Michael O´Leary havde dog et par indrømmelser omkring Norwegian, når man fik ham på tomandshånd.

“Norwegian er et godt luftfartsselskab med en god forretningsmodel. Den er bare ikke langtidsholdbar, idet Norwegian har haft for let spil ved udelukkende at konkurrere med SAS i Skandinavien,“ sagde Michael O´Leary til CHECK-IN.dk.

Han stillede sig også tvivlende overfor Norwegians kommende satsning på langdistanceruter til Bangkok og New York. Planer som Ryanair på et tidspunkt også har flirtet med, men som definitivt er skrinlagt.

“Ryanair kommer ikke til at flyve oversøisk. Vi vil definitivt altid være et ‘short-haul’ lavprisflyselskab,“ fastslog Michael O´Leary med stor overbevisning i stemmen.

Norwegian flyver udenom Ryanair

Norwegians administrerende direktør Bjørn Kjos har ved flere lejligheder udtalt, at det norske lavprisflyselskab ikke ønsker at flyve i direkte konkurrence med Ryanair. Indtil videre har Norwegian været i stand til selv at kunne vælge lufthavne og ruter, således at man har kunnet flyve udenom konkurrencen med Ryanair.

Men det kan se anderledes ud i fremtiden. Michael O´Leary bekræfter, atRyanair vil indsætte 50 nye fly på ruterne til og i Skandinavien fra 2016 og fremad som en del af en større satsning.

“Vi har i de senere årbrugt mange kræfter på at udvikle ruter i Spanien og Italien, men vi har ikke gjort meget ved det skandinaviske marked. Vi forventer i løbet af 3 – 4 år at styrke vores indsats i Skandinavien,“ fastslår Michael O´Leary.

På dette tidspunkt vil Norwegian angiveligt ikke kunne vælge at undgå den direkte konkurrence med Ryanair. Herefter vil det vise sig, om Norwegians fremgang har været på bekostning af en for gunstig konkurrencesituation i forhold til SAS.

Fotograf: Jonas Kunzendorf – JK|[email protected]