Raffinaderi-køb er blevet underskudsforretning for Delta

Delta Air Lines’ køb af et olieraffinaderi var et smart træk, da olieprisen var høj. En lav oliepris har nu gjort raffinaderiet til en underskudsforretning.

Da olieprisen i 2012 i perioder lå på omkring 150 dollars per tønde så mange flyselskaber verden over med misundelse på det store amerikanske flyselskab Delta Air Lines, der købte olieraffinaderiet Trainer i den amerikanske delstat Pennsylvania. Dermed kunne selskabet lave en stor del af sit flybrændstof selv.

De seneste fire år er prisen på råolie og flybrændstof imidlertid raslet ned til glæde for flyselskaber over hele verden. I mange tilfælde har det betydet at planlagte pensioneringer af benzinslugende ældre eller firemotorede fly er blevet droppet. I stedet er flyene blevet brugt til at åbne nye ruter.

For Delta Air Lines har det kolossale fald i olieprisen imidlertid betydet, at det der blev set som en smart finte i 2012 nu er gået hen og blevet en underskudsforretning. Det skriver Air Transport World.

I de første seks måneder af 2016 indkasserede raffinaderiet således et driftsunderskud på 38 mio. dollars, svarende til 256 mio. danske kroner. Det står i skærende kontrast til et overskud på 176 mio. dollars, svarende til knap 1,2 mia. danske kroner, i de første seks måneder af 2015.

Trainer-raffinaderiet var en overskudsforretning for Delta Air Lines i både 2014 og 2015.

Gode tider og dårligere tider
Ifølge Delta Airlines’finansdirektør Paul Jacobson, så var en lille forskel mellem prisen på råolie og prisen på flybrændstof en ulempe for olieraffinaderiet men overordnet en fordel for Delta Air Lines.

Underskuddet i første halvår af 2016 får dog ikke Delta Air Lines til at fortryde købet af Trainer-raffinaderiet.

”Man skal huske, at raffinaderiet er en del af en integreret brændstofstrategi, og vi ved, at vi vil have gode tider og dårlige tider med raffinaderiet. Men vi er absolut dedikeret til det uanset overskud eller ej,” fastslår Paul Jacobson overfor Air Transport World.

Delta Air Lines påpeger desuden, at raffinaderiet egentlig var lukket ned, da Delta Air Lines hev pengepungen frem og købte det. Da Delta Air Lines genåbnede raffinaderiet øgede de udbuddet af flybrændstof til salg i New Yorks lufthavne med 40 procent. Det gav lavere priser til gavn for flyselskabet selv.

 

Relaterede artikler:

Delta Air Lines køber olieraffinaderi