KLM-fly i Billund Lufthavn. (Arkivfoto: Billund Lufthavn)

Over fem millioner passagerer fra Billund og Aalborg

Der blev i 2018 sat passagerrekorder i lufthavnene i Billund og Aalborg, der havde henholdsvis 3,5 og 1,6 millioner rejsende gennem terminalerne.

For første gang nogensinde var der samlet flere end fem millioner rejsende fra de to store jyske lufthavne i Billund og Aalborg. I alt rejste 5.116.174 passagerer gennem de to lufthavnes terminaler i 2018, og det var 4,5 procent flere end de 4.897.021, der benyttede lufthavnene i 2017.

Ni på stribe
Billund Lufthavn tegner sig alene for 3.506.209 passagerer, og det var ny rekord i den hastigtvoksende jyske lufthavn, der i 2018 har taget imod 130.846 flere passagerer end i 2017.

”Det er kun to år siden, lufthavnen kom over tre millioner passagerer for første gang nogensinde, så det er imponerede, at vi på så kort tid har kunnet vokse med 500.000 passagerer,” siger Jan Hessellund, administrerende direktør i Billund Lufthavn.

Med passagerrekorden i 2018 er det samtidig niende år i træk, at der er vækst i passagertallet trods flere små bump på vejen, og den fortsatte vækst betyder da også, at lufthavnen nu er i gang med sikre, hvordan man fremover skal håndtere det øgede passagerflow.

”Det er nødvendigt at udvide vores kapacitet nu, for at vi kan sikre, at vi også i fremtiden kan tilbyde vores flyselskaber og passagerer en god, professionel og hurtig service og derved fastholde, at vi er vestdanskernes foretrukne lufthavn,” fastslår Jan Hessellund og henviser blandt andet til terminaludvidelsen mod øst, der afsluttes i efteråret 2019 samt den igangværende udvidelse af bagageanlæg og lounge.

Nordjysk rekord trods Primera-konkurs
Også i Aalborg Lufthavn blev der sat rekord i 2018. Her var der 1.609.965 passagerer gennem terminalen i den nordjyske lufthavn, hvilket er en stigning på 5,8 procent i forhold til året før.

Resultatet kunne have været endnu bedre, hvis ikke Primera Air var gået konkurs den 1. oktober. Det dansk-lettiske flyselskab havde nemlig en del aktiviteter fra Aalborg Lufthavn.

“Den pludselige konkurs af Primera Air satte sine spor i de sidste måneder af 2018, med en mindre tilbagegang i oktober og november og senest en tilbagegang på 8,5 procent i december. Det går op og ned i luftfart, og vi skal nok længere ind i 2019, før vi ser en normalisering i trafikprogrammet. Til gengæld kan vi vende blikket mod de ting, der er at glæde sig til i 2019, hvor store investeringer i lufthavnen blev sat i gang i 2018: En ny og topmoderne sikkerhedskontrol står klar i foråret, 900 gratis p-pladser er på vej til sommertrafikken og byggeriet til en 2.600 kvadratmeter flyhangar er i fuld gang og forventes klar i juli,” siger administrerende direktør Søren Svendsen.

Kigger man lidt længere ud i fremtiden forventes Aalborg Lufthavn at få jernbaneforbindelse direkte til lufthavnen fra den 8. december 2020.

Større forventninger i syd
Hvad angår forventningerne til 2019, ser man noget forskelligt på tingene i de to største jyske lufthavne.

“Vi er tilfredse, hvis vi rammer det samme passagertal som i 2018. Det har lidt at gøre med, at vi stadig mangler at få erstattet noget af Primera-trafikken. Naturligvis sigter vi højere, men vi er også realistiske,” siger Søren Svendsen til CHECK-IN.dk.

I Billund Lufthavn er der derimod tro på fortsat fremgang. I 2018 kom der nye ruter fra LOT, Ryanair, Widerøe og Wizz Air, og i 2019 er der allerede anmeldt flere nye ruter samt ekstra frekvenser fra eksisterende operatører.

”Der er god grund til optimisme for 2019. Norwegian har netop offentliggjort nye ruter fra Billund til Malaga, Mallorca, Algarve samt Azorerne og tager dermed over, hvor Primera Air slap. Samtidig åbner Ryanair og Wizz Air i foråret nye ruter til Prag, Edinburgh, Kiev og Krakow – herudover sætter Lufthansa samt Air Baltic væsentlig flere afgange ind på deres ruter til Frankfurt og Riga.” lyder det fra direktøren i Danmarks næststørste lufthavn.

 

Relaterede artikler:

Lavpris- og chartertilbagegang i Billund Lufthavn

Primera-konkurs stoppede vækst i Aalborg og Billund

Udsigt til ny rekord i Billund og status quo i Aalborg