Overskud og udsigt til stukturændringer i SAS

SAS kom ud af regnskabsåret 2015/16 med et overskud på 1,4 mia. svenske kroner før skat, og samtidig er en ny organisationstruktur i selskabet på vej.

Regnskabsåret for perioden 1. november 2015 til 30. oktober 2016 sluttede for SAS med en omsætning på 39,5 mia. svenske kroner og et overskud før skat på lidt mere end 1,4 mia. svenske kroner. Det var i tråd med markedets forventninger.

Omsætningen faldt med 200 mio. kroner i forhold til året før, men bundlinjen blev forbedret fra 956 mio. svenske kroner i 2014/15 til 1.321 mio. svenske kroner i det netop afsluttede regnskabsår.

“På linje med vores prognose leverede SAS et positivt resultat før skat og engangsposter for regnskabsåret 2015/16. Udviklingen viser, at markedet fortsat tager godt imod produkter. Vi har flere passagerer, og kabinefaktoren har været den højeste nogensinde i fjerde kvartal,” siger koncernchef Rickard Gustafson i forbindelse med offentliggørelse af regnskabet.

Men markedsudviklingen kræver en lavere omkostningsstruktur og øget profitabilitet, hvis SAS fortsat skal kunne levere tilfredsstillende resultater. Derfor er ambitionen, at selskabet fra 2017 til 2019 skal spare yderligere 700 mio. svenske kroner samt iværksætte forskellige tiltag, der skal sikre konkurrenceevnen på længere sigt.

Baser i udlandet
Ifølge SAS er første skridt etablering af en ny og fleksibel organisationsstruktur, hvilket blandt andet vil ske gennem outsourcing. Herefter er det vigtigt, at SAS investerer i markedet i forhold til, hvad kunderne ønsker. Lige nu er efterspørgslen høj på fritidsrejser, og det kunne tyde på, at SAS ønsker at satse mere i dette segment.

Sidste del af processen vil være at etablere baser udenfor Skandinavien for dele af produktionen.

“Som selskab er vi nødt til at skabe værdi for vores aktionærer for at kunne investere i fremtiden og for stadig at være relevant for vores kunder. Derfor er det afgørende for vores eksistensberettigelse, at vi forbedrer SAS´ effektivitet,” lyder det fra SAS-koncernchefen som forklaring på de vidtgående planer.

 

Relaterede artikler:

Analytiker: SAS vil finde nye måder at sænke omkostningerne