Pæne overskud hos charterarrangører

Spies og Star Tour, der er Danmark to største charterarrangører, kom ud af 2015 med pæne overskud. Spies havde den største omsætning, mens Star Tour fik den bedste bundlinje.

I charterbranchen håber man sikkert på, at sommeren 2016 bliver en gentagelse af den fra sidste år. Ualmindeligt sløjt sommervejr fik danskere til i hobetal at søge mod sydligere himmelstrøg for at få sol og varme i ferien. Selv valutauroen i Grækenland kunne ikke holde folk hjemme.

Det afspejler sig da også i regnskaberne for de to største charterarrangører i Danmark, der begge har et finansår, der løber fra 1. oktober til den 30. september. De netop offentliggjorte årsregnskaber viser, at Star Tour kom ud med en omsætning på 1,4 mia. kroner og en bundlinje på 34,1 mio. kroner.

Hos konkurrenten Spies var omsætningen næsten 13 procent højere og nåede op på 1,6 mia. kroner, mens bundlinjen lød på 26,1 mio. kroner. Hos Spies var det en resultatmæssig fremgang på 127 procent, da 2015 kun bøde på et nettooverskud på 11,5 mio. kroner. Star Tour gik fra minus til plus, da årets resultat blev forbedret fra et minus på 38,3 mio. kroner til et plus på 34,1 mio. kroner.

Hos Spies skal der hele 90 ansatte til at tjene resultatet hjem, mens Star Tour kan nøjes med 56. Det betyder, at produktiviteten per medarbejder i gennemsnit er noget højere i Star Tours end hos konkurrenten.

Star Tour´s danske direktør Gorm Pedersen forklarer da også, at forskellen i de to seneste regnskab blandt andet ligger i en effektiviseret medarbejderstab samt en øget satsning på egne hoteller.

Spies karakteriserer selskabets resultat som “meget tilfredsstillende“, mens man hos Star Tour svinger sig op til “særdeles tilfredsstillende“.

Overkapacitet i markedet
Star Tour havde på forhånd valgt at konsolidere ved at sætte 18.000 færre rejser til salg i 2015. Det var primært i Jylland, at kapaciteten blev tilpasset. Ved at skære ned på udbuddet fra Billund Lufthavn samt lukke ned for rejser ud af Aarhus Lufthavn, lykkedes det at hive gennemsnitspriserne i vejret.

Men den fortsatte uro i Egypten, borgerkrigen i Syrien, terrorangrebet i Tunesien samt den græske valutakrise lagde en dæmper på efterspørgslen først på sommeren, indtil det ustabile sommervejr satte ind. Herefter blev sommersalget reddet hjem.

Spies noterer sig tilsvarende, at der har været en generel overkapacitet i det danske chartermarked, specielt i Jylland hvor der har været et hårdt pres på priserne.

Egne koncepthoteller skal sikre overskud
En af de måder, der skal sikre charterarrangørerne et overskud i de kommende år, er en øget satsning på egne koncepthoteller.

“Vores overskud bliver drevet af at satse på koncepthoteller, som kunderne kun kan bestille hos os. Derfor investerer vi nu overskuddet i flere af vores egne hoteller, der er en direkte satsning på at give baghjul til online-portaler og konkurrenter i rejsebranchen,“ siger Gorm Pedersen, der er direktør for Star Tour i Danmark.

Nogenlunde samme melding kommer fra Spies,

“Selskabet fortsætter den langsigtede satsning på at være bedst på rejsemål, som flest vil rejse til samt en konstant udvikling af egne, unikke koncepthoteller, der er rettet mod bestemte kundesegmenter. 42 procent af kunderne valgte i år at bo på et af selskabets egne koncepthoteller,“ hedder det i årsrapporten fra Spies.

Hos Spies forventer man et forbedret driftsresultat i 2015/16-regnskabet i forhold til 2014/15. Star Tour har i stedet valgt at sætte den langsigtede vækst og selskabets markedsledende position i fokus for 2015/16.

Nøgletal 2014/15

Hovedtal i TDKK Spies Star Tour
Omsætning 1.589.096 1.411.132
Resultat før finansielle poster 46.936 44.336
Åres resultat 26.107 34.143
Egenkapital 70.009 168.490
Antal medarbejdere 90 56
Kilder: Selskabernes årsrapporter