SAS Airbus A340-300.

Pakistansk missiltest tvang SAS-fly ned i Delhi

Tirsdagens SAS-afgang fra København til Bangkok kunne ikke gennemføres som normalt. En pludselig lukning af det pakistanske luftrum tvang SAS-flyet til at lande i Delhi.

Da SAS-flyet med rutenummer SK973 tirsdag aften kl. 22.50 lettede fra Københavns Lufthavn med kurs mod Bangkok, var der ingen af de ombordværende, der vidste, at flyvningen skulle blive en af de mere usædvanlige.

Undervejs på ruten fik piloterne besked om, at det pakistanske luftrum pludselig var blevet lukket. Det medførte ændringer i flyveplanen, således at det var nødvendigt at mellemlande i den indiske hovedstad Delhi for at tanke brændstof.

Men beslutningen om at mellemlande i New Delhi Indira Gandhi International Airport var ikke et heldigt valg. Onsdag den 28. november er nemlig datoen for den nationale helligdag Guru Nanak Jayanti, hvilket betød, at der var reduceret bemanding i alle offentlige kontorer og dermed også i lufthavnen.

Da SAS ikke flyverregelmæssigt til Delhi, havde man ingen aftale om levering af flybrændstof, og grundet helligdagen var der angiveligt ingen, der kunne tage stilling til at håndtere dette. Efter flere timers venten blev det besluttet at sende passagerer og besætning på hotel på grund af hviletidsbestemmelserne. Det bekræfter pressechef Trine Kromann-Mikkelsen fra SAS i Danmarktil CHECK-IN.dk.

Missiltest kan være årsag
SAS-flyet ankom efterfølgendetil Bangkok med næsten et døgns forsinkelse. Som en yderligere konsekvens måtte SAS aflyse onsdagens flyafgang fra København til Bangkok og dermed også torsdag fra Bangkok til København.

Det har ikke været muligt at få oplyst årsagen til, at luftrummet over Pakistan pludselig lukkede. Det hænger efter al sandsynlighed sammen med, at Pakistan på omtrent samme tidspunkt som SAS-flyet skulle passere, gennemførte en testaffyring af et mellemdistance-missil, der er designet til at medbringe et eller flerenukleare sprænghoveder.

Pakistans militære myndigheder bekræfter overfor internationale nyhedsmedier, at testaffyringen har fundet sted i onsdags, men man ønsker ikke at oplyse, hvor den fandt sted.

Ifølge svenske Aftonbladet.se fortalte SAS-flykaptajnen Kent Vesterby, at han aldrig havde oplevet noget tilsvarende. De pakistanske myndigheder ønskede, at SAS-flyet skulle lande i Afghanistans hovedstad Kabul, men det fik piloterne afværget ved at tage omvejen udenom Pakistan og derefter lande iDelhi.