TSA PreCheck i lufthavn. (Foto: Transportation Security Administration | PR)

Passagerer kan snart vælge X som deres køn

Personer, der ikke identificerer sig som mand eller kvinde, får fremover flere muligheder for at vælge en retvisende kønsidentitet, når de skal forhåndsgodkendes til sikkerhedskontrollen.

Sikkerheden i landets lufthavne er en af de opgaver, som den amerikanske myndighed Transportation Security Administration (TSA) varetager. Det sker blandt andet ved at screene de rejsende, som gerne vil ombord på et fly.

Til det formål har man blandt andet etableret sikkerhedsprogrammet TSA PreCheck, hvor passagerer kan blive forhåndsgodkendt, inden de møder op i lufthavnen, hvilket giver dem adgang til et særligt spor i sikkerhedskontrollen.

Disse passager slipper ligeledes for at fjerne deres bærbare computere samt eventuelle væsker fra deres tasker, ligesom de kan beholde både deres sko, bælte og jakke på, mens de går igennem metaldetektorerne.

For at komme i betragtning til forhåndsgodkendelsen kræver det, at de rejsende på forhånd udfylder en ansøgning, hvori de skal oplyse flere forskellige informationer til brug for de ansatte i sikkerhedskontrollen. En af disse oplysninger er deres køn.

Kan vælge det mest retvisende køn
Hidtil har det være sådan, at passagererne enten har kunne sætte kryds ved, at de er en mand eller en kvinde, når de udfylder ansøgningen, og oplysningerne har skulle stemme overens med det køn, der står opført på eksempelvis deres fødselsattest eller i passet.

Det er dog blevet ændret, hvilket betyder, at passagererne fremover må vælge det køn, som de selv mener er det mest retvisende. I tillæg til at kunne vælge ‘mand’ eller ‘kvinde’ som køn på ansøgningerne, vil det i løbet af i år desuden blive muligt at sætte kryds ved en tredje mulighed, som blot vil være defineret som ’X’, oplyses det.

Ifølge TSA iværksættes disse nye initiativer i et forsøg på at forbedre betjeningen af de amerikanske flyrejsende, som enten ikke identificerer sig med det køn, de blev tildelt ved fødslen, eller er nonbinære, hvilket vil sige, at de definerer sig selv som andet end værende en mand eller kvinde.

”TSA ønsker fortsat at sikre, at alle rejsende bliver behandlet med både respekt og værdighed. Disse nye muligheder i TSA PreCheck er afledt af vores dedikation til ligestilling og inklusion for alle mennesker heriblandt LGBTQI+-samfundet,” udtaler TSA-administrator David Pekoske.


Relaterede artikler:

Flyselskaber får kønsneutral titel i bookingsystem

PLAY klar med kønsneutrale uniformer

Mand klager over vandflyselskab: Kønsdiskriminerer