Piloter i SWISS-cockpit. (Foto: SWISS | PR)

Piloter forkaster ny overenskomst

Med et flertal på 80 procent har piloterne hos SWISS forkastet en ny overenskomst. Samtidig har Lufthansa-piloterne afsluttet en afstemning, og et meget stort flertal bakker op om en strejke.

Under coronapandemien forsøgte ledelsen i Lufthansa-datterselskabet SWISS at forhandle en ny overenskomst på plads med selskabets piloter. 

Forhandlingerne strandede i slutningen af 2020, og i begyndelsen af februar 2021 valgte SWISS at opsige overenskomsten med et ordinært varsel til udløb den 31. marts 2022.

For nogle uger siden lykkedes det SWISS at forhandle en ny fireårig overenskomst på plads med fagforeningen Aeropers, der varetager piloternes interesser. Men efter en to ugers høringsperiode og efterfølgende to ugers afstemning har piloterne søndag forkastet forslaget til den nye overenskomst. Det skete med et flertal på 80,5 procent blandt de afgivne stemmer.

Oliver Buchhofer, der er driftsdirektør hos SWISS, udtrykker skuffelse over udfaldet.

“Overenskomst 2022, som vi havde indgået fuldt ud, repræsenterede et kompromis, som fra vores perspektiv på retfærdig vis tilgodeså både SWISS’ og Aeropers’ interesser. Hvis den var blevet accepteret, ville den nye overenskomst have givet os kontraktlig stabilitet i et meget ustabilt luftfartsmiljø i de næste fire år. Vi beklager dette afstemningsresultat; men vi accepterer naturligvis denne flertalsbeslutning.”

SWISS vil nu overveje, hvad det næste skridt skal være, men forventer ikke, at afstemningsresultatet kommer til at påvirke driften negativt.

Klar til at bruge strejkevåben
Mens der således kan være optræk til en pilotkonflikt hos SWISS, så er der også uro hos piloterne i de tyske Lufthansa-selskaber.

Søndag blev resultat af en afstemning offentliggjort, og den gav et klart mandat til eventuelt at varsle en strejke for at få opfyldt piloternes krav. I alt 97,6 procent af de afgivne stemmer hos piloterne i Lufthansa var for en strejke, og 99,3 procent af de afgivne stemmer hos Lufthansa Cargos piloter, gav også opbakning til en strejke.

Piloterne kræver kompensation for reallønnedgangen og ønsker samtidig en mere harmoniseret lønstruktur.

Hos Vereinigung Cockpit, der repræsenterer Lufthansa-piloterne understreger man, at afstemningsresultatet ikke nødvendigvis fører til en strejke her og nu, men det er et signal til Lufthansa om at tage sagen alvorligt.

“Også i vores passagerers interesse skal Lufthansa nu vise en seriøs vilje til at finde løsninger for i fællesskab at skabe kreative løsningsrum i virksomhedens og dets medarbejderes interesse,” siger Marcel Gröls, der leder forhandlingerne i Vereinigung Cockpit.

Nye forhandlinger med jordpersonalet
I sidste uge blev Lufthansa ramt af en strejke hos jordpersonalet, der betød lidt flere end 1.000 aflyste flyafgange, hvilket berørte omkring 134.000 passagerer. Nye forhandlinger mellem Lufthansa og jordpersonalet finder sted den 3. og 4. august.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa aflyser 24 flyvninger til og fra Danmark

Lufthansa stifter nyt produktionsselskab

Lufthansa udsætter pilotfyringer til næste år