Parkerede fly fra Lufthansa (Lufthansa | PR)

Lufthansa udsætter pilotfyringer til næste år

Lufthansa har indgået en kortvarig aftale med selskabets piloter frem til udgangen af 2020. Til gengæld er en varslet fyringsrunde udsat til efter 31. marts næste år.

Lufthansa forventer i de kommende år at beholde mange fly på jorden som følge af den svage efterspørgsel i kølvandet på COVID-19-pandemien, og derfor har selskabet varslet, at det bliver nødvendigt at reducere arbejdsstyrken med 22.000 fuldtidsstillinger, hvilket svarer til omkring 26.000 ansatte. 

Af disse er omkring 600 piloter, og de har netop indgået en aftale med Lufthansa via deres fagforening Vereinigung Cockpit (VC). Aftalen indebærer, at der tidligst skal tages stilling til afskedigelser – som følge af driftsforhold – i andet kvartal af 2021.

Til gengæld har piloterne forpligtet sig til at få reducerede honorarer for tilkaldevagter, kompensationsjusteringer samt nedsættelse af pensionsydelserne foreløbigt til udgangen af 2020.

Aftalen, som parterne netop har indgået, er således af en meget kort varighed for at afbøde de umiddelbare virkninger af coronakrisen. Det er piloter ansat i Lufthansa, Lufthansa Cargo, Lufthansa Aviation Training samt nogle af Germanwings-piloterne, der vil være omfattet af aftalen.

Arbejder på en langsigtet krisepakke
Den midlertidige aftale giver begge parter mulighed for at vurdere,  hvilke langsigtede løsninger, der kan iværksættes for at imødegå den overtallighed, som er resultatet af de markante kapacitetsjusteringer.

Antallet af afskedigelser – af operationelle årsager – kan muligvis begrænses, hvis det lykkes at indgå en aftale om en længerevarende krisepakke, hvor piloterne samlet kan gå ned i løn og arbejdstid.

Herudover har Lufthansa forpligtet sig til at stoppe alle nyansættelser, så længe der er overkapacitet af piloter. Dette gælder også i selskaberne SunExpress Deutschland og på den tyske base hos Brussels Airlines.

Venter på jordpersonalet
Lufthansa er allerede nået til enighed med selskabets kabineansatte, mens det kniber med jordpersonalet. Her er forhandlingerne brudt sammen efter et krav fra det tyske flyselskab om en samlet lønnedgang på 23 procent.

Omkring 13.000 af de overtallige fuldtidsstillinger skal findes i Lufthansa Technik og cateringselskabet LSG Group. I Lufthansa German Airlines er der en overtallighed på 5.000 fuldtidsstillinger, hvoraf der er 600 piloter, 2.600 i kabinen og 1.500 ansatte på landjorden.

 

Relaterede artikler:

Forhandlinger mellem Lufthansa og fagforening brudt sammen

Lufthansa tabte 150 millioner kroner om dagen

Lufthansa vil nedlægge op til 22.000 fuldtidsstillinger