Premierminister overvejede nyt navn til London Heathrow

Den daværende britiske premierminister John Major undersøgte i 1996 muligheden for at ændre London Heathrow Airports navn til Winston Churchill Airport.

London Heathrow Airport er ikke alene Storbritanniens men også Europas største lufthavn med over 80 millioner passagerer om året. Den store London-lufthavn har ruter til hele verden og Heathrow-navnet klinger velkendt blandt rejsende kloden rundt.

Imidlertid kunne London Heathrow-lufthavnen for mere end 20 år siden måske have fået et nyt navn. I 1996 undersøgte den daværende britiske premierminister John Major nemlig alvorligt muligheden for at ændre navnet på den førende London-lufthavn til Winston Churchill Airport. Det viser dokumenter, som er frigivet af Storbritanniens nationalarkiv.

”Det dumme navn Heathrow!”
En britisk forretningsmand, Harvey Spack, skrev i 1996 et til John Major og foreslog, at London Heathrow i stedet fik navn efter Storbritanniens berømte premierminister i 1940’erne og 1950’erne Sir Winston Leonard Spencer Churchill.

”New York har Kennedy Airport, Paris har De Gaulle, og vi har det dumme navn Heathrow! Det skulle omdøbes med navnet på århundredets største mand, der ikke har noget rigtig stort mindesmærke i vores land, Winston Churchill Airport eller Churchill Airport,” skrev Harvey Spack.

“Jeg kan kun se dette som et enormt boost til ‘feel good følelsen’ for os alle,” tilføjede forretningsmanden i sit brev.

John Major svarede på brevet og takkede Harvey Spack for den “spændende idé om at omdøbe Heathrow lufthavn efter Sir Winston Churchill. Jeg ser på det, og jeg er taknemmelig for, at du kom med ideen”.

Forslag gik videre til transportminister
Den konservative premierminister bad derefter sin privatsekretær om at skrive til Transportministeriet for at bede transportministeren om at forholde sig til forslaget.

”Premierministeren ville være taknemmelig for ministerens indledende og personlige synspunkter til ideen – både til fordele og praktiske forhold, og også til hvordan dette kan bringes videre, hvis det er værd at forfølge,” skrev privatsekretæren til Transportministeriet.

Ideen om Winston Churchill Airport blev tydeligvis aldrig ført ud i livet, og dokumenterne fra nationalarkivet giver ikke svaret på, hvorfor forslaget ikke blev til virkelighed.

Én forklaring kan være, at der allerede findes en Churchill Airport. Den ligger i Manitoba ved Hudson-bugten i det nordlige Canada og blev etableret under 2. Verdenskrig. Men hvem ved – måske kan forslaget om navneændring nu komme op på ny.

 

Relaterede artikler:

Paris-CDG overhaler Heathrow

Vil have 150 nye slots i udvidet Heathrow

Historisk Boeing 747 vækker opsigt i Heathrow