Promillemistænkt pilot tilbageholdt inden afgang til København

En pilot fra det norske flyselskab Widerøe er blevet tilbageholdt af politiet, efter at have nægtet at lade sig alkoholteste før en afgang til København.

En pilot fra det norske flyselskab Widerøe er blevet tilbageholdt af politiet, efter at have nægtet at lade sig alkoholteste før en afgang til København.

Det sker ofte, at flyafgange bliver forsinket med op til flere timer, men det er ikke så tit, at forsinkelserne skyldes et spørgsmål om alkoholpåvirkning i cockpittet. Ikke desto mindre var det tilfældet, da et fly med afgang fra Kristiansand til København søndag formiddag blev forsinket i en time grundet mistanke om alkohol i en af pilotenes blod.

Flyet skulle have forladt lufthavnen i Kjevik kl. 10.10, men kom altså først i luften en time senere, da piloten, der beskrives som en mand i 40’erne, nægtede at lade sig alkoholteste af det tilkaldte norske politi, der dermed tog piloten med til stationen for videre undersøgelser.

”Vi havde oplysninger om, at piloten kunne have en promille. Politipatruljen som kørte til stedet fik bekræftet mistanken. Da piloten nægtede at lade sig alkoholteste, har vi hjemmel til at anholde. Han er nu løsladt efter at have afgivet blodprøve”, udtaler Ernst-Ragnar Pfaff, der er politiadvokat i Agder politidistrikt, til den norske avis VG.

Hændelsen fandt sted inden passagererne var kommet ombord på flyet, og for ikke at vække opsigt valgte Widerøe-personalet ikke at informere passagererne om mistanken, hvorfor forsinkelsen i stedet blev begrundet med manglende bemanding.

Nultolerance
Ifølge VG har politiet bedt det norske luftfarttilsyn om at tilbageholde pilotens flycertifikatet indtil resultaterne af blodprøverne foreligger. og skulle disse være positive, er piloten efter alt at dømme færdig i Widerøe.

”Afhængig af om mistanken bliver bekræftet eller afkræftet, kan dette blive en politisag eller en personalesag. Vi har nultolerance overfor alkoholpåvirkning blandt vores piloter,” siger det norske luftfartsselskabs informationschef, Silje Brandvoll, til VG.

I 2012 blev en 46-årig SAS-pilot fyret fra det skandinaviske selskab, efter at have fået målt en promille på 0,96 under en rutinekontrol forud for en flyvning fra Sverige til Danmark.

Ifølge paragraf 50 i den danske luftfartslov, ”må ingen gøre eller forsøge at gøre tjeneste i et fly som kræver certifikat, når den pågældende har en alkoholkoncentration i blodet på 0,20 promille eller derover.” Overtrædelse af dette kan medføre frakendelse af pilotens flycertifikat, bøde, eller i værste tilfælde fængsel.