Regering mægler i Iberia-konflikt

Den spanske regering vil mægle i konflikten mellem Iberia og luftfartsselskabets piloter. Det har fået piloterne til at afblæse de kommende måneders bebudede strejkedage.

At piloterne i Iberia strejker hver mandag og fredag har ikke kun store konsekvenser for Iberia, der mister omkring 20 mio. kroner for hver strejkedag. Det har også store konsekvenser for hele det spanske samfund, og derfor valgte den spanske regering fredag at tilbyde sig som mægler i den månedlange strid mellem Iberia og selskabets piloter.

Piloterne protesterer over oprettelsen af datterselskabet Iberia Express, der med Iberia-fly betjener ellers underskudsgivende Iberia-ruter med personale til væsentligt lavere lønninger end i moderselskabet.

Piloterne valgte at vise velvilje over for regeringens initiativ ved at afblæse de bebudede strejker. Det var ellers planen at piloterne ville strejke hver mandag og fredag frem til slutningen af juli. Men endnu inden en mægler er udpeget har piloterne sat strejkebølgen på pause.

Taget af bordet
Iberia havde truet med at skære 20 procent af piloternes løn som et led i en spareplan, der skulle kompensere for de udgifter, som piloternes strejker havde påført selskabet. De 20 procent er også blevet taget af bordet efter regerings mæglingsinitiativ.

Iberia vil ikke selv komme med et forslag til en mægler, men vil overlade det til den spanske regering at afgøre, hvem der skal få parterne til at enes.

I marts måned lykkedes det med netop regering som mægler, at få stewardesserne til at begrave stridsøksen.

Iberia’s flyvninger fra Madrid til København og Stockholm har ikke været berørt af strejkerne. Da der kun er én daglig flyvning på hver rute, er Iberia ifølge spansk lov forpligtiget til fortsat at betjene ruten. Det har også betydet, at selskabet har kunnet gennemføre langt de fleste langdistanceflyvninger.