Risiko for svensk SAS-strejke

Op mod 350 svenske piloter i SAS har varslet strejke fra fredag i næste uge.

Det kan få store konsekvenser for SAS’ trafikprogram, hvis op mod 350 svenske piloter nedlægger arbejdet kl. 18 fredag i næste uge, sådan som deres fagforening, Svensk Pilotförening har varslet. Konfliktvarslet kommer som en del af de igangværende forhandlinger om en ny overenskomst for piloterne.

Piloterne bemander de af SAS’ mellemdistancefly, som har base i Stockholm Arlanda-lufthavnen. En strejke vil derfor kraftigt berøre SAS’ svenske, skandinaviske og europæiske ruter til og fra Arlanda, ligesom det sandsynligvis også vil kunne mærkes andre steder i SAS-rutenettet.

Et miks af fly og besætninger
En strejke blandt de op til 350 piloter vil dog ikke fuldstændig lamme SAS-trafikken ind og ud af Arlanda. En del feederflyvninger gennemføres med turbopropfly og regionale jetfly af underleverandører som Jet Time, Flybe og City Jet. Langrutetrafikken bliver ikke berørt og flyvningerne mellem Arlanda og København gennemføres med et miks af fly og besætninger fra de to SAS-trafikknudepunkter. Det samme gør sig gældende for flyvningerne mellem Oslo Gardermoen og Stockholm Arlanda.

Det var oprindeligt meningen, at medlemmerne af Svensk Pilotförening fra i dag af skulle have nægtet at arbejde over og så skulle have nedlagt arbejdet helt fra på tirsdag. En procedurefejl har imidlertid betydet, at det oprindelige konfliktvarsel blev trukket tilbage og erstattet med et varsel om konflikt fra fredag den 10. juni klokken 18.

Hos SAS håber man at parterne når inden aftale inden fredag.

“Der pågår stadig forhandlinger, og vi har forhåbninger om og tiltro til, at der snart kommer en aftale på plads ved hjælp af en mægler,” siger kommunikationskonsulent Anna Vibeke Nielsen fra SAS til CHECK-IN.dk.