Ryanair-fly i London Stansted Airport.

Ryanair: Brexit vil presse priserne

Briternes beslutning om at forlade EU vil få betydelige konsekvenser for billetpriserne, forudser Ryanair, der varsler massive nedskæringer i Storbritannien.

Den 23. juni stemte et flertal af vælgerne i Storbritannien for, at landet skal forlade EU. Det såkaldte Brexit, der er en sammentrækning af ”Britain” og ”Exit”. Det får betydelig effekt på priserne på flybilletter i de kommende år. Det mener Europas største flyselskab, Ryanair.

”På kort sigt forventer vi, at Brexit-usikkerhed vil føre til svagere Pund, lavere vækst i Storbritannien og EU-landenes økonomier og nedadgående pres på billetpriserne frem til udgangen af 2017 i det mindste,” vurderer Ryanair i en regnskabsmeddelelse, som selskabet udsendte mandag. Det skete i forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet for første kvartal af regnskabsåret 2016/2017, der i Ryanairs tilfælde løber fra 1. april 2016 til 31. marts 2017.

I første kvartal af selskabets regnskabsår faldt Ryanairs gennemsnitlige billetpriser med 10 procent til 297 kroner, mens omkostningerne blev reduceret med ni procent. I andet kvartal forventer selskabet et fald i den gennemsnitlige billetpris på mindst seks procent.

Ryanair har ikke det store overblik over bookinger og forventede billetpriser i efterårs- og vintermånederne 2016/2017, men sjusser sig frem til, at prisfaldet sandsynligvis vil være mellem 10 og 12 procent.

Massiv nedskæring
At briterne endte med at stemme for en exit fra EU-samarbejdet kom bag på Ryanair, der meget aktivt havde advokeret for at briterne stemte for at blive i EU-samarbejdet. Sådan gik det ikke, og det får nu Ryanair til at varsle en massiv nedskæring i især London Stansted-lufthavnen.

”Vi vil dreje vores vækst væk fra de britiske lufthavne og fokusere mere på vækst i vores EU-lufthavne over de næste to år. Denne vinter vi vil skære kapaciteten og frekvenserne på mange London Stansted-ruter – selvom ingen ruter vil lukke,” fastslår Ryanair.

Selskabet åbnede i foråret nye baser i Belfast i Nordland, Korfu i Grækenland samt Ibiza og Santiago i Spanien. I vinteren 2016 slår Ryanair dørene op på otte nye baser. Det er Bukarest og Timisoara i Rumænien, Hamburg og Nürnberg i Tyskland, Bournemouth i England, Prag i Tjekkiet, Sofia i Bulgarien og Vilnius i Litauen. Desuden vokser selskabets base i Berlin Schönefeld-lufthavnen til at have ni Boeing 737-800 fly stationeret, ligesom Luxembourg bliver det 33. land, som selskabet flyver til. I alt forventer selskabet at åbne 133 nye ruter i løbet af vintersæsonen.

Betydelig negativ indflydelse
Regnskabet for første kvartal viste en stigning i omsætningen på to procent til 12,5 mia. kroner og en fremgang i resultatet på fire procent til 1,9 mia. kroner. Antallet af passagerer voksede med 11 procent til over 31 mio. passagerer.

Ryanair forventer at komme ud af regnskabsåret 2016/2017 med en resultatfremgang på omkring 12 procent og lande på omkring 10,6 mia. kroner. Selskabet advarer dog sine aktionærer om, at konsekvenserne af Brexit kan have betydelig negativ indflydelse på resultatet.

 

 

Relaterede artikler:

15 nye Ryanair-fly skal ikke til Storbritannien

Europæiske luftfartsaktier i regulært blodbad

Overvejer udflagning ved britisk EU-exit