Ryanair indgår aftale med fagforening

Efter mange års indædt modstand mod fagforeninger har Ryanair i dag indgået en aftale med en fagforening for selskabets britiske piloter.

Ryanair har tirsdag underskrevet en formel aftale med BALPA (British Airline Pilots Association), der nu vil være talerør for Ryanairs britiske piloter. Det oplyser Ryanair i en pressemeddelelse.

Aftalen er det foreløbige første håndfaste resultat af det pres, som Ryanair-piloter over hele Europa satte selskabet under i efteråret sidste år. Det fik Ryanair til kort før jul at anerkende fagforeningernes ret til at indgå kollektive overenskomster på vegne af de ansatte piloter i Ryanair.

Og nu har selskabet så underskrevet den første formelle aftale. De britiske piloter udgør 25 procent af det samlede pilotkorps i Ryanair.

”Denne aftale bekræfter Ryanairs bestyrelses beslutning i december om at anerkende fagforeninger, og det faktum, at vi har leveret lønstigninger på op til 20 procent. Det viser desuden hvor seriøst Ryanair arbejder med fagforeninger, der er villige til at arbejde konstruktivt med os,” understreger Eddie Wilson, personaledirektør i Ryanair.

Netop Eddie Wilson var manden, der repræsenterede Ryanair i den danske arbejdsret, da selskabet i 2015 nægtede at indgå en dansk overenskomst for sine ansatte på selskabets daværende baser i Billund Lufthavn og Københavns Lufthavn. Dengang havde han kun foragt til overs for fagforeningerne, og nød de buh-råb fra flere hundrede demonstranter, som han blev mødt af på vej til og fra Arbejdsretten.

Og da selskabet i oktober 2014 annoncerede åbningen af en base i Københavns Lufthavn i marts 2015 sagde selskabets kommercielle direktør det ganske klart:

“Vi samarbejder direkte med medarbejderne. Vi samarbejder ikke med fagforeninger,” slog Ryanairs kommercielle direktør, David O’Brien, dengang fast over for CHECK-IN.dk.

Sløve i optrækket
Nu har piben fået en anden lyd. Nu kan Ryanair næsten ikke få etableret samarbejder med fagforeningerne hurtigt nok. I pressemeddelelsen om aftalen med de britiske piloter går Ryanair faktisk så langt, at de langer ud efter fagforeninger i andre europæiske lande og beskylder dem for at være for sløve i optrækket.

”Denne hurtige fremgang i Storbritannien står i markant kontrast til nogle andre EU-lande, hvor vi stadig venter på et svar på vores anerkendelsesforslag, og hvor nogle fagforeninger har forhindret os i at give disse betydelige lønforhøjelser til vores piloter. Vi opfordrer nu disse fagforeninger til at stoppe med at spilde tid og handle hurtigt for at levere 20 procent lønforhøjelser til vores piloter i februar og afslutte forhandlingerne om formelle anerkendelsesaftaler, som de for tiden sidder på. Ryanair vil ikke tillade, at disse fagforeninger forsinker lønforhøjelser til vores piloter,” lyder det fra Eddie Wilson, der ikke helt har opgivet den konfrontatoriske stil overfor medarbejdernes organisationer.

Den 8. februar mødes Ryanair i København med den danske fagforening Flyvebranchens Personale Union. Det er endnu uvist præcis hvad parterne skal diskutere på mødet, som Ryanair selv har taget initiativ til.

 

Relaterede artikler:

Ryanair skal snart mødes med dansk fagforening

Ryanair ansætter ekspertforhandlere

Ryanair: Vi samarbejder ikke med fagforeninger

Ryanair kan være på vej med danske baser

Historisk møde mellem Ryanair og dansk fagforening

Ryanair-ledelsen kvæler oprør hos piloterne

Kvindelig Ryanair-kaptajn forrest i arbejdskamp