Ryanair klager til EU over andre selskabers ansatte

Ryanair mener, at kabinepersonale fra konkurrerende selskaber står bag strejker i blandt andet Spanien og Portugal, og har indgivet klage til EU-Kommissionen.

Mens Ryanair på fredag rammes af endnu en strejke blandt sit kabinepersonale i Spanien, Belgien, Holland, Portugal, Italien og Tyskland og derfor på forhånd har aflyst 150 flyvninger, beskylder selskabet nu kabinepersonale fra konkurrerende flyselskaber for at organisere strejkerne.

Ryanair mener ligeledes, at både kabinepersonale og piloter fra andre selskaber lægger hindringer i vejen for, at Ryanair kan indgå overenskomstaftaler med sit flyvende personale i en række lande. Det er Ryanair for nyligt er lykkedes med i Italien, ligesom selskabet har indgået såkaldte anerkendelsesaftaler med fagforeninger i en række lande – heriblandt Irland, Storbritannien og Tyskland.

Ryanair: Norwegian- og TAP-personale bag strejker
Ryanair har på den baggrund indgivet en klage til EU-Kommissionen om unfair konkurrence. I klagen kræver Ryanair en undersøgelse af ”konkurrencebegrænsende adfærd hos visse konkurrerende flyselskaber, fagforeninger og lobbygrupper, der aktivt hindrer Ryanairs forhandlinger med sine piloter/kabinepersonale og organiserer gentagne strejker i bestræbelserne på at skade Ryanairs forretning og kundernes tillid til fordel for Ryanairs konkurrenter”.

Ifølge Ryanair har blandt andet Norwegians kabinepersonale i Alicante i Spanien været med til at organisere strejker, og det samme har kabinepersonale fra TAP i Portugal, hævder Ryanair.

Konspiration fra andre selskaber
Samtidig mener Ryanair, at selskabets forhandlinger om overenskomster bliver forstyrret i blandt andet Sverige, hvor pilotforeningerne har nægtet at forhandle med Ryanair, medmindre en pilot fra Braathens blev inviteret med til forhandlingerne.

“Vi har gjort reelle fremskridt med fagforeningerne og vores ansatte i mange EU-lande, siden vi blev enige om at anerkende fagforeninger i december 2017. Imidlertid hindres lignende fremskridt i visse lande, især i Portugal, Spanien, Tyskland, Holland og Sverige, af indblanding fra konkurrerende flyselskaber og kabinepersonale, der konspirerer om at opfordre til gentagne og unødige strejker,” siger Ryanairs koncernchef Michael O’Leary.

Ifølge Michael O’Leary støtter flertallet af Ryanairs piloter og kabinepersonale ikke de gentagne strejker og har fortsat deres arbejde som normalt.

Med de 150 aflyste flyafgange fredag den 28. september bliver lidt over seks procent af Ryanairs i alt 2.400 planlagte flyvninger fredag påvirket af den varslede strejke. Ved pilotstrejken den 10. august, hvor piloter i fem lande nedlagde arbejdet, måtte det irske lavprisflyselskab aflyse 396 flyafgange.

Relaterede artikler:

Ryanair må aflyse 150 flyvninger

Tysk Ryanair-pilotstrejke rammer danske ruter

Største Ryanair-strejke nogensinde truer