Michael O´Leary og nu afdøde Niki Lauda (t.v.) ved pressemøde om Ryanairs overtagelse af det østrigske selskab. (Foto: Lauda)

Ryanair leverer basefly til Lauda i Berlin-Tegel

Fire Ryanair-fly skal fra den 1. juni danne grundlag for Laudamotions nye base i Berlin-Tegel lufthavnen.

Konkursen i airberlin har vendt op og ned på europæisk luftfart, og nye samarbejdskonstellationer har set dagens lys.

EasyJet har allerede etableret sig som det største flyselskab i Berlin-Tegel, og mens først Lufthansa og sidenhen IAG forsøgte at overtage airberlin-datterselskabet NIKI, så blev det Niki Lauda og Laudamotion, der trak det længste strå.

Og nu har Laudamotion kastet sig i armene på Ryanair, der i første omgang overtager 24,9 procent af aktierne i det østrigske flyselskab med ambitionen om at øge ejerandelen til 75 procent, hvis godkendelsen fra EU´s konkurrencemyndigheder kan komme i hus.

I krogene går snakken allerede, om Niki Lauda med sit selskab Laudamotion blot har ageret stråmand for Michael O´Leary og Ryanair, eller om han har fået kolde fødder efter overtagelsen af aktierne i NIKI-boet. Men under alle omstændigheder ser det i første omgang ud som et parløb mellem de to flyselskaber.

Fire fly og 17 ruter fra Berlin
Umiddelbart før påske havde Laudamotion indkaldt til pressemøde, hvor Niki Lauda og Michael O´Leary præsenterede det nye samarbejde. De to er begge kendt for at være de største fortalere mod monopollignende tilstande i europæisk luftfart, så hvad det angår, passer det umage makkerpar godt sammen.

På pressemødet blev der lanceret et sommertrafikprogram med 21 fly, der skal operere fra samlet ni baser i Østrig, Tyskland og Schweiz.

En af de tyske baser er Berlin-Tegel, og her vil Laudamotion stationere fire fly. Det er dog ikke Laudamotions egne Airbus A320-fly, men i stedet fire Boeing 737-fly fra Ryanair inklusive besætninger fra det irske lavprisflyselskab. Dermed får Ryanair alligevel adgang til Berlin-Tegel, selvom easyJet overhalede indenom.

Samlet vil Laudamotion etablere 17 ruter til destinationer i Grækenland, Italien, Kroatien, Portugal og Spanien, og i første omgang vil det kun være muligt at købe billetterne på Ryanairs hjemmeside, da Laudamotions øvrige ruter indtil videre distribueres i et samarbejde med tyske Condor.

Store planer for Wien-basen
Samlet vil Ryanair i sommertrafikprogrammet wetlease seks Boeing 737-800 til Laudamotion, og udover Berlin-Tegel bliver der baser i Wien, Køln-Bonn, Düsseldorf, Frankfurt, München, Nürnberg,  Stuttgart og Zürich. Samlet vil Laudamotion tilbyde 65 ruter til 44 destinationer.

Den største base bliver i Düsseldorf, hvor seks fly vil blive placeret, mens der i Berlin og Wien vil være fire basefly samt to i Zürich. De øvrige lufthavne vil hver have et basefly. Fra vintertrafikprogrammet 2018/19 vil Laudamotion øge til syv basefly i Wien og derfra tilbyde nye ruter til storbyer i Europa. 

Den tidligere Formel 1-racerrører Niki Lauda er i øjeblikket selskabets bestyrelsesformand, og han kunne i forbindelse med pressemødet byde Ryanair velkommen til Wien og luftede samtidig planerne om at øge flåden til flere end 30 fly. Det kvitterede Ryanair-topchefen med det samme for.

“Det glæder Ryanair at kunne bidrage til dette første sommertrafikprogram for Laudamotion, hvilket er godt nyt for østrigske forbrugere og besøgende til landet, som nu får mulighed for at købe lavprisbilletter og drage fordel af ægte konkurrence og flere valgmuligheder. Vi deler Niki Laudas vision om at udvikle et succesfuldt østrigsk lavprisflyselskab i et marked domineret af Lufthansas datterselskaber Austrian og Swiss. Laudamotion er nu i pole position til at accelerere stærkt i rute- og chartertrafik fra Østrig, Tyskland og Schweiz,” udtalte Michael O´Leary.

 

Relaterede artikler:

Laudamotion skal flyve for Eurowings

Ryanair vil overtage LaudaMotion

Østrigs Laudamotion modtager AOC

Laudamotion og Condor i nyt samarbejde

Lauda overtager NIKI for næsen af IAG