Ryanair MAX 8. (Illustration: Boeing)

Ryanair overvejer baselukninger efter MAX-forsinkelse

Forsinkede MAX-leverancer betyder, at Ryanair muligvis vil lukke baser og fyre piloter. American Airlines piller MAX ud af trafikprogrammet helt til november.

Peter Bellew, der er afgående driftsdirektør hos det irske lavprisselskab Ryanair, advarer om, at flyselskabet muligvis bliver nødt til at lukke eller neddrosle baser henover vinteren. Ryanair skulle have modtaget 50 Boeing 737 MAX – fordelt på 25 i år og 25 i første kvartal næste år – men så længe flyet er grounded, bliver der ikke leveret et eneste fly.

”Vi er i gang med at revidere vores trafikprogram, og se hvilke implikationer det vil få for baserne og allokering af fly,” skriver Peter Bellew ifølge mediet The Irish Times i et brev til flyselskabets piloter.

Da den revidering endnu ikke er afsluttet, fortæller Bellew dog i brevet intet om, hvilke baser der kan komme på tale.

Pilotflugt aftaget
Samtidig er antallet af piloter, der forlader Ryanair aftaget, fordi mulighederne for at få arbejde i andre selskaber er blevet ringere. Det skyldes ifølge The Irish Times blandt andet WOW airs konkurs og Norwegians ”Focus 2019”-plan, hvor fokus er skiftet fra vækst til lønsomhed.

Det betyder, at Ryanair nu står med 300 piloter for meget. Og hvis ikke, at Boeing 737 MAX snart bliver gencertificeret og leverancerne genoptaget, bliver det tal endnu højere, mener Bellew.

Ifølge Bellew stoppede Ryanair med at hyre nye kaptajner for to måneder siden, og hvis ikke den nuværende situation ændrer sig, kan det betyde afskedigelser i den kommende periode.

Ikke brug for spekulationer
Dermed bekræfter Peter Bellew en udmelding som hans chef, Michael O’Leary, kom med i sidste uge. O’Leary sagde til nyhedsbureauet Bloomberg, at Ryanair kommer til at skære i sine vækstplaner, hvis ikke MAX snart er tilbage på vingerne.

”Vi må arbejde med de datoer, vi får fra Boeing. Men lige i øjeblikket har vi ikke meget tillid til de datoer, vi får. Vi har brug for en leveringsplan: Hvornår er flyet tilbage i luften? Vi har brug for en dato, ikke spekulationer,” sagde O’Leary til Bloomberg.

American reviderer program – igen
Usikkerheden om, hvornår 737 MAX kan blive gencertificeret, har nu også fået American Airlines til at revidere selskabets trafikprogram – igen.

Søndag justerede American Airlines for fjerde gang sit trafikprogram. Denne gang har flyselskabet besluttet sig for at holde sine 24 MAX-fly ude af programmet helt frem til begyndelsen af november. Det er to måneder mere end ved seneste justering.

De 24 manglende fly betyder, at American Airlines hver dag må aflyse cirka 115 afgange. Hvis MAX skulle komme på vingerne igen i begyndelsen af november, som selskabet nu håber på, vil American Airlines til den tid have aflyst op imod 27.000 afgange som følge af flyveforbuddet.

Lille men væsentlig ændring
I forbindelse med søndagens udmelding gentog American Airlines i øvrigt stort set ordret budskabet om, at man fortsat er overbevist om, at de forestående softwareopdateringer og de nye træningselementer, som Boeing udvikler, vil føre til en gencertificering af flyet.

Eneste lille – men betydningsfulde – forskel i formuleringen er, at American Airlines sidste gang troede på en snarlig gencertificering, nøjes man denne gang med at håbe på, at det sker i år.

 

Relaterede links

American runder 20.000 MAX-aflysninger

Nu taler Boeing også om MAX-kompensation

Delta nyder godt af MAX-krisen