American Airlines Boeing 737 haleror (foto: American Airlines)

American runder 20.000 MAX-aflysninger

American Airlines forlænger aflysningerne af selskabets MAX-flyvninger frem til 3. september. Norwegian ønsker slet ikke at sætte dato på, hvornår man regner med at få MAX på vingerne igen.

Tilbage i april annoncerede American Airlines, at man hev selskabets 24 Boeing 737 MAX ud af tidstabellerne frem til 19. august. Men da der endnu ikke er kommet nogle mere klare meldinger fra hverken flyproducenten eller flyvesikkerhedsmyndighederne om, hvornår det globale flyveforbud kan forventes at blive ophævet, har American nu forlænget MAX-aflysningerne frem til 3. september.

Til den tid vil American så have haft sine MAX-fly stående på jorden i cirka 25 uger – næsten et halvt år. Og da American selv opgør det daglige antal aflysninger til cirka 115 aflyste fly, kommer selskabets samlede antal aflysninger op på over 20.000 som følge af groundingen af 737 MAX.

De 115 daglige afgange svarer i øvrigt til cirka 1,5 procent af Americans dagsproduktion.

Fortsat tillid
Trods den lange periode med aflysninger og den fortsatte usikkerhed om, hvornår MAX bliver re-certificeret og flyveforbuddet dermed bliver ophævet, har American – i hvert fald på papiret – fortsat tiltro til flytypen.

”American Airlines er fortsat overbevist om, at de forestående softwareopdateringer til Boeing 737 MAX sammen med de nye træningselementer, som Boeing udvikler, snart vil føre til re-certificering af flyet,” siger selskabet i en kortfattet pressemeddelelse om de nye aflysninger.

Næppe tilfældig dato
At American Airlines har valgt netop 3. september, er næppe tilfældigt. For den amerikanske helligdag, Labor Day, falder dagen før, og mange amerikanere benytter sig normalt af den forlængede weekend til at flyve på besøg hos venner og familie.

”Ved at udvide annulleringerne kan vores kunder og medarbejdere pålideligt planlægge deres kommende rejser med American,” skriver American Airlines da også i pressemeddelelsen.

Derudover fastslår selskabet, at man er i kontinuerlig dialog med de amerikanske flyvesikkerhedsmyndigheder (FAA), det amerikanske transportministerium (DOT), National Transportation Safety Board (NTSB) og andre regulatoriske myndigheder, og at man er tilfredse med de hidtidige fremskridt.

Vil ikke sætte dato på
Hos Norwegian har man 18 Boeing 737 MAX stående på jorden, og hvis man kigger i tidstabellerne, kan man se, at selskabet indtil videre har holdt MAX-flyene ude af planlægningen frem til 1. september. Men officielt har Norwegian endnu ikke sat dato på, hvornår man regner med, at flyene kan sættes i drift igen.

”Vi afventer myndighedernes godkendelse af de opdateringer, der foretages på flyet. Indtil da vil vi dække os ind med eksisterende kapacitet og eventuelt indlejede fly, så længe det er nødvendigt. Passagerernes og personalets sikkerhed har altid første prioritet. Vi vil ikke operere et fly, hvis vi vurderer, at sikkerheden ikke er i absolut top,” siger Norwegians danske kommunikationschef, Andreas Hjørnholm, til CHECK-IN.dk.

 

Relaterede links

Icelandair fyrer 24 MAX-piloter

Nu taler Boeing også om MAX-kompensation

Det koster det at have 34 MAX-fly på jorden