En Boeing 737 fra Ryanair ved terminalen i Dublin Airport. (Foto: Tonkie)

Ryanair-piloter lander fireårig aftale

Endnu en gruppe piloter hos Ryanair har fået forhandlet sig frem til, at deres løn genetableres på samme niveau, som den havde før de frivillige nedskæringer under COVID-19-pandemien.

De irske piloter hos Ryanair fik en god nyhed i december, da flyselskabet nåede til enighed med fagforeningen Fórsa om en ny overenskomstaftale, der har en løbetid på fire år og gælder frem til 2027.

Det oplyses, at slutspurten i drøftelserne foregik i regi af den såkaldte The Workplace Relations Commission (WRC). Det er den irske pendant til Forligsinstitutionen, som tilbyder mægling i situationer, hvor arbejdsgiver og medarbejdernes repræsentanter har svært ved at nå til enighed.

Ifølge Ian McDonnell, der er assisterende generalsekretær i Fórsa, har WRC ydet en ”uvurderlig hjælp”, der har bidraget til, at parterne er nået frem til en aftale ved forhandlingsbordet.

Vender tilbage til tidligere lønniveau
Et af hovedpunkterne i den nye overenskomstaftale er, at den har til formål at genetablere lønnen for piloterne relativt hurtigt således, at denne igen vil befinde sig på samme niveau, som den havde før COVID-19-pandemien. Det skriver The Irish Independent.

I foråret 2020 gik selskabets piloter og andre ansatte i flere lande nemlig med til, at deres løn blev sænket. Håbet var på daværende tidspunkt, at det kunne bidrage til at fastholde arbejdspladser under krisen, men nu er tiden kommet til, at der skal rette op på det.

Flyselskabet fortæller, at lønniveauet vil være det samme som før pandemien, når de ansatte får udbetalt løn for december. I tillæg hertil omfatter aftalen desuden en række lønstigninger, der løbende vil komme de ansatte til gode i årene frem mod marts 2027.

“Den nye overenskomstaftale sikrer både piloterne en bedre løn men også sikkerhed i løbet af de kommende fire år, og derfor har vi påbegyndt forberedelserne til en afstemning blandt vores medlemmer om vilkårene i aftalen,” udtaler assisterende generalsekretær Ian McDonnell fra Fórsa.

Sidestiller piloter fra flere lande
Hverken flyselskabet eller fagforeningen har delt yderligere detaljer med offentligheden, men dét, der er kendt om den nye overenskomstaftaler, minder i vilkår og løbetid i høj grad om de aftaler, som Ryanair i løbet af sommeren indgik med selskabets franske og spanske piloter.

Det er dog ikke tilfældigt, fortæller Darrell Hughes, der er Ryanairs personale- og HR-direktør. Aftalen betyder nemlig, at vilkårene for piloterne i de enkelte lande er sidestillet.

”Denne aftale, som indbefatter årlige lønstigninger i de næste fire år, gør, at vores irske piloter er på linje med de lignende aftaler om genetablering af lønniveauet, som vi har forhandlet hjem med pilotforeninger på tværs af i Europa i løbet af de seneste ni måneder.”

”Vi er taknemmelig for den hjælp, som vi har fået fra Workplace Relations Commission, der har medvirket til, at vi er nået frem til denne fornuftige aftale med Fórsa og vores piloter i Irland.”


Relaterede artikler:

Ryanair øger til 66 ruter fra Danmark

Stærkt halvårsresultat fra Ryanair

Ryanair indgår aftaler med pilotforeninger