Boeing 737-8200 Gamechanger-fly fra Ryanair. (Foto: Ryanair | PR)

Ryanair indgår aftaler med pilotforeninger

Ryanairs piloter fra Spanien og Frankrig har sagt ja til to aftaler, der blandt andet genetablerer medarbejdernes lønninger, og hæver dem frem mod 2027.

Det er ikke kun i Skandinavien, at der har foregået forhandlinger om arbejdsforholdene mellem et flyselskab og dets piloter. Ryanair har netop indgået en nye aftaler med to pilotforeninger, der repræsenterer lavprisselskabets piloter i henholdsvis Spanien og Frankrig.

Ryanair oplyser, at medlemmerne af den spanske pilotforening SEPLA har stemt for og godkendt den aftale, som selskabet og piloternes repræsentanter var nået frem til. Det samme gjorde de franske piloter, der er organiseret i foreningen SNPL, for nyligt.

Aftalerne kommer på et tidspunkt, hvor Ryanair har været ramt af strejker blandt selskabets ansatte i flere lande. I Spanien har de kabineansatte, som er medlemmer af fagforeningerne USO og SITCPLA, strejket fra den 12. juli til den 15. juli, igen fra den 18. juli indtil den 21. juli og vil fortsætte konflikten fra den 25. juli til den 28. juli. Piloterne i Frankrig havde planlagt at nedlægge arbejdet den 23. juli samt den 24. juli.

Hæver lønnen
Ifølge Ryanair er to af de centrale punkter i de nye aftaler, at lønnen for piloterne hurtigt genetableres sådan, at de ansattes lønninger igen vil være på det niveau, som de havde før COVID-19-pandemien.

Piloter og andre ansatte hos selskabet i en række lande accepterede i foråret 2020 en lønnedgang i håb om, at det kunne redde deres arbejdspladser hos Ryanair.

Derudover har flyselskabet og fagforeningerne også forhandlet om flere andre arbejdsvilkår, der dog ikke er blevet beskrevet nærmere, samt om fremtidige forhøjelser af piloternes lønninger, der vil blive hævet hvert år frem til 2027, hvor aftalerne udløber.

Ryanair fortæller, at selskabet forventer at opnå en vækst på 115 procent af niveauet fra før COVID-19-pandemien i løbet af i år, og i den forbindelse er det vigtigt, at aftalerne er blevet indgået, da de vil skabe sikkerhed omkring arbejdspladserne hos flyselskabet samt være med til at danne det fundament, som væksten skal komme fra.

Har indgået aftaler med 85 procent
Ryanairs personalechef Darrell Hughes betoner, at aftalerne i hans optik indeholder flere gode aspekter for flyselskabets piloter.

“Genopretningen efter COVID-19-pandemien er fortsat i gang, og vores branche står ansigt til ansigt med store udfordringer, men disse langsigtede aftaler vil betyde, at vores piloter får stabilitet, genetableret deres tidligere løn hurtigt, hævet lønniveauet på længere sigt samt flere andre fordele.”

Personalechefen fortæller desuden, at der er blevet indgået aftaler med størstedelen af de piloter, som Ryanair har ansat.

”Selvom alle vores piloter i det europæiske netværk er dækket af nødaftalerne fra 2020, så arbejder vi sammen med piloterne og deres fagforeninger om nye aftaler som dem, der netop er blevet indgået med SEPLA og SNPL, og vi har nu haft held til at genforhandle hurtigere genetablering af lønniveauet og forbedrede langsigtede aftaler med over 85 procent af vores piloter.”


Relaterede artikler
:

Ryanair og Wizz Air over 2019-niveau

Ryanair-boss: Flybilletter er blevet for billige

Ryanair i skarp kritik af ETS-beslutning