Ryanair vil skabe to millioner jobs

Ryanair foreslår en række politiske tiltag, der skal få flere europæere til at holde ferie i Europa.

Nogle flyselskaber vil bare have lov at operere fly og servicere passagerer. Politisk interessevaretagelse overlader de til nationale og internationale brancheorganisationer. Andre flyselskaber gør også en del selv for at varetage specifikke egeninteresser. Det kan f.eks. være at forklare politikerne hvor dyrt det er at operere fra en bestemt lufthavn.

Og så er der Ryanair. Det irske lavprisselskab, der samtidig er Europas største flyselskab, går ikke af vejen for at blande sig direkte i national og international politik.

Holde ferie i Europa
Seneste eksempel på det, er en fem-punkts plan for hvordan europæisk turisme kan vokse med 10 procent næste år. I øjeblikket er forventningen en vækst på fire procent. Ryanair forventer, at planen vil kunne skabe to mio. nye job hovedsageligt i Sydeuropa, hvor arbejdsløsheden er væsentlig højere end i Nordeuropa.

Målet med planen er at få flere europæere til at holde ferie i Europa. Et ikke-overraskende ønske fra et flyselskab, der på nær ganske få ruter til Israel og Nordafrika kun har ruter i Europa.

Ved en turistkonference på Malta pegede Ryanairs marketingdirektør, Kenny Jacobs, på hvordan lavprisflyvninger var en vigtig drivkraft for regional turisme og jobskabelse. Han skitserede desuden fem-punkts planen.

Opføre nye hoteller
Første punkt er en sænkning af lufthavnsomkostningerne og en fjernelse af skatter på transport over korte afstande i Europa. Andet punkt handler om at adressere problemerne med overnatningsmuligheder ved at gøre det billigere at opføre nye hoteller.

Bedre markedsføring af EU-destinationer overfor EU-borgere er tredje punkt, som Ryanair mener kan være med til at øge turismen og skabe de mange nye job. Fjerde punkt er en udvikling af nye regionale ferieområder såsom Syditalien og det nordlige Spanien, der opmærksomhedsmæssigt står i skyggen af Norditalien og Sydspanien. Og endelig så skal der gøres noget for at skabe turisme året rundt og flere storbyferier uden for højsæsonen.

“Som det største flyselskab i Europa opfordrer Ryanair EU-landene til at tilskynde flere europæere til at holde ferie i Europa. Ved at sænke lufthavnenes omkostninger og skatter, tackle boligmangel, forbedre markedsføringen af EU-destinationer, fremme nye regionale feriesteder og udvikle en større helårs turistsæson, kan europæisk turisme trives og udnytte en mulighed for en guldvækst på et tidspunkt, hvor europæisk turister er på udkig efter alternative destinationer i betragtning af nedgangen i trafikken til tyrkiske og nordafrikanske resorts,” siger Kenny Jacobs.

Efterhånden som efterspørgslen efter rejser vokser kan luftfarten yderligere øge turismen ved at øge opmærksomheden omkring mindre kendte destinationer, påpeger Ryanair. Turismen bidrager med op til 15 procent af det europæiske bruttonationalprodukt hvert år og støtter over 12 procent af jobene inden for EU.

Skal stemme ja
Det er ikke første gang Ryanair blander sig i politik. Da briterne i juni sidste år skulle stemme for eller imod fortsat EU-medlemsskab, opfordrede Ryanair i klare vendinger briterne til at stemme ja.

“Som Storbritanniens største flyselskab er Ryanair helt overbevist om, at den britiske økonomi og dens fremtidige vækstmuligheder er stærkere som medlem af Den Europæiske Union, end de er uden for EU. At forlade Europa vil ikke redde den britiske økonomi eller lovgivning fordi Storbritannien ligesom Norge stadig vil være nødt til at bidrage til Europa, og adlyde dets regler, hvis Storbritannien ønsker at fortsætte med at handle frit med Europa,” sagde Ryanairs topchef, Michael O’Leary.

Han opfordrede selskabets passagerer til at tage del i kampen for et britisk ja.

”Derfor er det klart, at britiske vælgere skal stemme ja til Europa og ja til det reformerede Europa, som David Cameron (britisk premierminister, red.) har leveret. Ryanair, vores ansatte og jeg håber, at langt de fleste af vores kunder vil alle arbejde sammen i de kommende måneder for at bidrage til at skabe et rungende ja afstemning den 23. juni,” sagde Michael O’Leary.

Lige lidt hjalp det. Den 23. juni stemte et flertal af briterne for at forlade EU – det såkaldte Brexit.

 

Relaterede artikler:

Minister tog imod Ryanair

”Politikere ser luftfart som noget negativt”

15 nye Ryanair-fly skal ikke til Storbritannien

Ryanair blander sig i britisk EU-valgkamp