Hamad International Airport i Doha. (Foto: Hamad International Airport | PR)

Sagsøger Qatar efter krænkelse af kvinder

Syv kvinder fra Australien sagsøger Qatar, efter de blev udsat for en gynækologisk undersøgelse, der skulle afgøre, hvem der havde efterladt et spædbarn i lufthavnen i Doha.

Styret i Qatar skal en tur i retten. Det skyldes en hændelse, der udspillede sig i lufthavnen i Doha sidste år. Her blev 18 kvinder udsat for en gynækologisk undersøgelse på lufthavnens platform. Nu lægger syv af kvinderne sag an, bekræfter deres advokat over for CNN.

Hændelsen fandt sted, fordi der blev fundet et spædbarn på et af lufthavnens toiletter. Herefter iværksatte de ansatte en række gynækologiske undersøgelser, der skulle fastslå hvem moderen til spædbarnet var. Blandt de undersøgte var 13 australske kvinder, der var på vej til Sydney, 

Syv af disse kvinder sagsøger nu ørkenstaten, da de vil have erstatning for følelsesmæssig skade, tab af arbejdsindkomst samt efterfølgende behandlinger. Det fortæller kvindernes advokat Damian Sturzaker, der vil føre sagen ved højesteretten for delstaten New South Wales i Sydney. 

Ført ud af bevæbnede vagter
De ansatte i Hamad International Airport traf en hurtigt beslutning, da der sidste år blev fundet en baby på et af lufthavnens toiletter. Fundet af spædbarnet, der var pakket ind i plastik, fik bevæbnede vagter fra lufthavnen til at føre en række kvinder ud af deres fly.

I alt blev 18 kvinder fra 10 forskellige afgange tilbageholdt og ført ud på platformen, hvor flere ambulancer holdt parkeret. Kvinderne blev herefter ført ind i ambulancerne og udsat for en gynækologisk undersøgelse, der skulle afgøre, om en af dem var mor til det fundne spædbarn.

Ingen af de syv australske kvinder gav samtykke til den gynækologiske undersøgelse, understreger deres advokat. Én blev desuden undersøgt til trods for, at hun var sammen med sit kun fem måneder gamle spædbarn, og altså fysisk ikke kunne have født igen allerede. 

Lever med angst og flyskræk
Da hændelsen i Hamad International Airport fandt sted sidste år, så vakte den stor vrede i Australien, hvor de gynækologiske undersøgelser på lufthavnens platform blev sammenlignet med et seksuelt overgreb. 

Landets premierminister Scott Morrison har efterfølgende kaldt hændelsen for både “rystende” og “uacceptabel”. De syv kvinders advokat Damian Sturzaker fortæller, at hændelsen i lufthavnen stadigvæk i høj grad påvirker kvindernes liv.

“Kvinderne, der er mellem 30 år og i slutningen af 50’erne, har fået vedvarende psykiske problemer af hændelsen, herunder posttraumatisk stress, angst og flyskræk. Nogen af dem har været nødt til at tage orlov fra deres arbejde og gå til psykolog,” siger Damian Sturzaker.

 

Relaterede artikler:

Doha overhaler Dubai som største hub

Topchef undskylder udtalelser om kvinder

Qatar Airways tvinges til at sætte A350-fly på jorden