Salg berører 1.000 Kuoni-ansatte i Norden

Den schweiziske rejsekoncern Kuoni vil afvikle sine aktiviteter inden for rejsearrangørvirksomhed, hvorfor alene 1.000 ansatte i den nordiske afdeling skal have ny arbejdsgiver. Det berører blandt andet Falk Lauritsen og Apollo i Danmark.

For to måneder siden kunne det nordiske moderselskab i rejsekoncernen Kuoni løfte sløret for, at charterarrangørerne Falk Lauritsen Rejser A/S og Kuoni Nordic Denmark, der optræder i markedet som Apollo Rejser, skulle fusioneres.

Fusionen, der vil skabe Danmarks tredjestørste charterarrangør med 165.000 årlige gæster og en markedsandel på 17 procent, var tilsyneladende første skridt i en manøvre der handler om at få de to charterarrangører solgt sammen med de øvrige rejsearrangører i den schweiziske Kuoni-koncern.

Kuoni Group udsendte i går i en fondsbørsmeddelelse, hvoraf det fremgik, at koncernen fremover ønsker at koncentrere sig om sine kerneforretningsområder, der først og fremmest er grossistvirksomhed i markedet for hotel- og landarrangementer. I dag formidler Kuoni alene 38.000 overnatninger per dag i dette segment.

Herudover skal der fokuseres på gruppe- og eventrejser samt driften af visumansøgningscentre i samarbejde med regeringer over hele verden. I dag driver Kuoni 1.400 visumansøgningscentre for 45 regeringer i 117 lande.

Dermed bliver der ikke plads til turoperatørvirksomhed, der udgør 40 procent af virksomhedens omsætning. I 2014 omsatte Kuni Group for 5,5 mia. schweiziske franc, hvilket svarer til lidt mere end 34 mia. danske kroner.

1.000 ansatte i Norden
Turoperatørvirksomheden i Kuoni Group præsterede i 2014 en omsætning på 2,2 mia. schweiziske franc, eller godt 13,6 mia. kroner. Heraf repræsenterede Kuoni i Norden 848 mio.schweiziske franc svarende til 5,2 mia. kroner, hvilket gør den nordiske forretningsenhed til den største inden for segmentet.

I Kuoni Nordic indgår charterflyselskabet Novair sammen med Apollo og Falk Lauritsen i Danmark, Apollo i Finland og Norge, Apollo i Sverige samt Playitas Resport på Fuerteventura. Kuoni Nordic beskæftiger omkring 1.000 ud af 3.800 ansatte inden for touroperatørvirksomheden.

Herudover er der søsterselskaber i Schweiz, Storbritannien, Holland, Belgien, Indien samt Hong Kong.

“Kuoni-koncernens nye strategiske retning vil omdanne virksomheden til en unik og klart positioneret aktør i den globale rejseindustri. Koncernens nye fokus vil føre til en win-win situation for kunder, medarbejdere, aktionærer og samarbejdspartnere,“ udtalte bestyrelsesformand Heinz Karrer ved offentliggørelsen af nyheden.

Kuoni oplyser i sin fondsbørsmeddelelse, at man tilstræber at få solgt aktiviteterne i løbet af 2015 og ønsker at sikre medarbejderne gennem virksomhedsoverdragelsesaftaler. Udbyttet fra salget af turopertørvirksomheden skal benyttes til investering i kerneforretningsområdet.