SAS Airbus A340-300 i Stockholm-Arlanda. (Foto: SAS)

Sandy kan koste millioner for SAS

Den post-tropiske cyklon Sandy kan koste millioner for SAS i tabte indtægter samt udgifter til indkvartering og fortæring for i hundredevis af strandede passagerer.

Med beslutningen om at annullere tirsdagens flyvninger mellem Skandinavien og USA´s østkyst har SAS udsigt til et milliontab som følge af den post-tropiske cyklon Sandys hærgen.

Mandag måtte 700 passagerer se deres SAS-fly aflyst på de to rundture mellem København og New York-Newark samt mellem København og Washington. Herudover måtte 400 passagerer vinkel farvel til en flyvning fra Oslo til New York, der samtidigskulle returnere til Stockholm. Seks aflyste flyafgange betød således, at 1.100 passagerer fik forstyrret deres rejseplaner i går mandag.

Tirsdag ser det ikke bedre ud. SAS har aflyst dagens flyvninger til New York-Newark fra København og Stockholm, hvilket samlet set betyder fire aflyste flyafgange med en konsekvens for omkring 800 passagerer.

Kan koste millioner
SAS følger EU-forordning 261/2004 ihåndteringen af de passagerer, der måtte have fået deres fly aflyst. Det betyder, at SAS er forpligtet til at betale hotelophold, måltider samt eventuel transport mellem lufthavn og hotel forstrandede passagerer. En omkostning for SAS der i gennemsnit ligger tæt på 3.000 kroner per døgn, for de passagerer, der vælger at gøre brug af det.

Hvis blot halvdelen af mandagens og tirsdagensstrandede passagerer er blevet kompenseret efter EU261/2004, vil SAS have haft en skønnet direkte udgift på minimum 2,5 mio. kroner. Herudover kommer tabte indtægter som følge af de aflyste flyvninger. Dermed kan Sandy ende med at koste SAS omkring fem mio. kroner. Beløbet kanhurtigt nå op i nærheden af 10 mio. kroner,hvis aflysningerne mod forventning strækker sig længere end til og med tirsdag.

SAS ønsker ikke at sætte tal på forventede tab i forbindelse med Sandy, der allerede karakteriseres som det værste stormvejr, der nogensinde har ramt USA.

“Udgifterne er varierendei forhold, hvad kunderne har behov for. Vi har ikke et samlet overblik over det endnu,“ siger pressechef Trine Kromann-Mikkelsen fra SAS i Danmark.

Da den islandske vulkanaskesky i april 2010 lammede den europæiske flytrafik i op til seks dage, kostede det SAS et sted mellem 500 og 550 mio. kroner i tabte indtægtersamt omkostninger i henhold til EU261/2004 forordningen.