SAS-chef: Der er stadig noget at arbejde med

Selv efter mere end 10 år med enorme spareplaner er der stadig rum for besparelser, mener SAS-chef. Nu skal der spares yderligere 830 mio. kroner og fyres 300 ansatte.

SAS har siden 2001 nærmest været synonym med massive sparerunder og effektiviseringsprogrammer, som igen og igen har reduceret selskabets omkostninger og antallet af ansatte. Og endnu inden det igangværende spareprogram, kaldet 4ExcellenceNextGeneration, er gennemført, vil SAS-ledelsen finde yderligere steder at spare. Det blev annonceret onsdag ved offentliggørelsen af SAS’ regnskab for andet kvartal.

Besparelserne skal blandt andet hentes ved fyring af op til 300 medarbejdere. Sammen med øget produktivitet og effektivitet skal det være med til at skaffe omkostningsreduktioner for en milliard svenske kroner, svarende til 830 mio. danske kroner.

Mere effektive
En benhård konkurrence på især de europæiske ruter er med til at drive yield’en nedad. Selskaberne over en bred kam tjener ganske enkelt mindre per sæde end forventet. Udviklingen fortsætter og derfor er SAS nødt til hele tiden at sætte priserne ned og reducere omkostningerne.

Koncerndriftsdirektør Flemming Jensen fra SAS forsikrer, at der stadig er områder af virksomheden, hvor der kan hentes besparelser.

”Vi kan se, at der stadig er områder at arbejde med. Områder hvor vi kan blive mere effektive og gøre tingene smartere. Det gælder blandt andet i vores ground handling-funktion. Her ser vi på, hvordan vi kan optimere indsatsen til at passe til behovet. Vi har store udsving i vores produktion i løbet af en dag. Udsving i hvor mange fly der skal handles. Og det kunne vi godt blive bedre til at tilpasse os,” siger Flemming Jensen.

Bliver afgørende
Initiativerne får en god modtagelse hos analytikerne,

”Vi tager godt imod de annoncerede initiativer, som flugter godt med vores forventninger til besparelsesområderne. Vi havde dog håbet på mere information om indtægtstiltag, som efter vores vurdering bliver afgørende for at sikre SAS en konkurrencedygtig fremtid,” skriver senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank i en analyse af regnskabet.

SAS kom ud af andet kvartal i sit forskudte regnskabsår med et minus på 1,078 mia. svenske kroner. Det er adskillige hundrede millioner kroner værre end analytikerne havde forventet. Samme kvartal sidste år bød kun på et underskud på 329 mio. svenske kroner. Omsætningen faldt fra 9,9 mia. svenske kroner sidste år til knap 8,5 mia. svenske kroner i år.