Videoen "SAS What is truly Scandinavian". (SAS | & Co)

SAS fjerner kampagnevideo midlertidigt

SAS har netop skudt en større millionkampagne i gang, men allerede efter 24 timer har flyselskabet fjernet en video fra YouTube efter massiv kritik. SAS har mistanke om cyber-angreb.

“Gennem tiden har vi skandinaver været gode til at tage ud i verden for at hente nye idéer, blive inspireret og vokse som mennesker. Vi tror, at det netop er dét, der har skabt det Skandinavien, vi lever i i dag, hvor mennesker fra hele verden valfarter til for vores mad, kultur, teknik og design.”

Sådan skriver SAS i dag i et nyhedsbrev til selskabets kunder, og teksten er inspireret af den store brandingkampagne, der blev skudt i gang i går.

Den helt centrale del af kampagnen er en næsten tre minutter lang video med budskabet “SAS – What is truly Scandinavian.” Heri forsøger SAS at fortælle, at alt hvad der er skandinavisk rent faktisk er kopieret fra udlandet, idet skandinaver gennem tiderne har rejst ud i verden for at søge inspiration.

Der bliver slået fast, at skandinavisk kultur og tradition, inklusive de svenske kødboller og de danske vindmøller, altsammen er blevet til efter inspiration fra udlandet.

I strid modvind
Kampagnevideoen er kommet i gedigen modvind. Den blev sent tirsdag aften fjernet fra YouTube, men der er i mellemtiden blevet uploadet en ny version, som nu er tilgængelig. Onsdag formiddag var der kommet 1.200 kommetarer til videoen, og brugernes tilkendegivelser har ikke været til at tage fejl af. 

Omkring 5.300 har indtil videre vendt tommelen nedad, mens der blot er 130, der synes godt om den omstridte video. Dette skal ses i relation til, at omkring 14.000 har set kampagnevideoen.

Onsdag morgen bekræfter pressechef Kristian Meinert fra SAS i Danmark til CHECK-IN.dk, at SAS har fjernet videoen fra YouTube, men herudover er der ikke yderligere kommentarer, før SAS har afsluttet et møde om sagen.

Mistanke om cyber-angreb
Efter mødet har SAS udsendt en kortfattet erklæring, og heraf fremgår det, at SAS har mistanke om, at de negative reaktioner er fremkaldt af en koordineret aktion.

“Når vi ser på mønsteret og antallet af reaktioner, har vi en begrundet mistanke om, at vi har været udsat for et cyber-angreb og, at vores kampagne er blevet taget som gidsel. Vi vil ikke stå på mål for andres værdier. Derfor har vi midlertidigt fjernet kampagnen fra vores sociale medie-kanaler, mens vi overvejer næste skridt,” siger Kristoffer Meinert.

Vigtigt med nye input
Kampagnen er skabt af danske &Co, der tidligere har høstet priser for “The Arrivals”-kampagnen hos SAS, og det er bureauets art director Lea Flodgaard, der har sat sin signatur bag den meget omdiskuterede film.

I en pressemeddelelse, der blev udsendt tirsdag samtidig med igangsættelse af kamapagnen, forklarede SAS baggrunden for kampagnen.

“At opleve nye kulturer og måder at leve på samt se nye dele af verden er altid inspirerende. Vi kan ikke lukke af fra disse ting. Og nogle gange føles det som om vi gør netop det – som enkeltpersoner og som region. Denne kampagne skal minde skandinaver om vigtigheden af ​​at rejse og give os selv og vores region nye input,” siger Martin Adonis, der er marketing-og kampagnechef i SAS.

 

Relaterede artikler:

SAS vinder pris for nyt flydesign

SAS: Reklamekoncept skaber glæde ved at rejse