SAS har genoptaget Swissport-forhandlinger

Efter mere end et års pause har SAS og Swissport genoptaget de forhandlinger, der skal bane vejen for, at Swissport en dag overtager SAS Ground Handling.

SAS og handlinggiganten Swissport vendte i november tilbage til forhandlingsbordet for at nå frem til en køreplan for Swissports gradvise overtagelse af SAS Ground Handling. Det skriver SAS i præsentationen af sit regnskab for 2013/2014. Dermed ser der igen ud til at ske noget i det langstrakte forløb, der startede i november 2012, da SAS bekendtgjorde, at man agtede at sælge SAS Ground Handling.

SAS og Swissport indgik tilbage i marts 2013 en aftale om, at Swissport over en årrække gradvist skulle overtage SAS Ground Handling for til sidst at få fuld kontrol med selskabet. Swissport fik derefter hænderne fulde med at integrere konkurrenten Servisair, som man netop havde købt. Så efter at Swissport i november 2013 havde købt 10 procent af SAS Ground Handling blev forhandlingerne parkeret.

Nu er de så blevet genoptaget.

”Der pågår lige nu de videre drøftelser, som vi også tidligere har annonceret ville ske, når Swissport var noget længere fremme efter købet af Servisair. Der er en forventning om, at der kommer en udvikling i løbet af foråret, hvor vi tager den et skridt videre,” siger koncerndriftsdirektør i SAS, Flemming Jensen, til CHECK-IN.dk.

Han understreger, at målet stadig er det samme

”I dag ejer Swissport 10 procent, og skal på sigt eje det hele. Det er der ingen ændringer i,” fastslår Flemming Jensen.

Outsourcet funktioner
SAS har ikke siddet med hænderne i skødet, mens Swissport har arbejdet med integrationen af Servisair. Selskabet har således brugt ventetiden til at forbedre effektiviteten og automatisere driften for at kunne skabe forudsætningerne for yderligere omkostningsbesparelser.

På effektiviseringssiden har det blandt andet handlet om at optimere planlægningen og udnyttelsen af arbejdskraften bedst muligt i forhold til efterspørgslen. Eksempelvis har nye lokalaftaler for bagagemedarbejderne i Københavns Lufthavn gjort, at SAS nemmere kan justere antallet af medarbejdere på arbejde i forhold til trafikmængden.

Samtidig har SAS Ground Handling outsourcet handling-funktionerne i en række mindre skandinaviske lufthavne som blandt andet Aalborg Lufthavn, hvor lufthavnen ved årsskiftet overtager 12 tidligere SAS-medarbejdere. SAS forhandler med Aarhus Lufthavn om en lignende overtagelse. Rengøring af fly i Københavns Lufthavn er outsourcet til Sodexo, som allerede håndterer den opgave i Stockholm Arlanda, Oslo Gardermoen og Gøteborg.

Initiativerne forventes til sammen at have en positiv indvirkning på omkostningerne på omkring 200 mio. svenske kroner.