Kabinen i Boeing 737-flyet. (Arkivfoto: Frode Husnes)

SAS-Medevac fly i Algeriet

Et specialudrustet Boeing 737-700 fly fra SAS afgik torsdag aften fra Oslo til en militær flybase på Sicilien med et særligt medicinsk intensivhold om bord. Flyet har siden lørdag eftermiddag befundet sig i In Amenas i Algeriet.

Forsvaret i Norge har en særlig beredskabsaftale med SAS, om at det skandinaviske flyselskab kan stille evakueringsfly til rådighed i situationer, hvor der er brug for særlig kapacitet til at hjemtransportere tilskadekomne norske statsborgere.

Derfor valgte det norske forsvar torsdag aften at sende et SAS-fly på vingerne med kurs mod Sigonella Air Base på Sicilien. Med i flyet var medicinsk udstyr samt personale fra det norske forsvar som skal bistå med evakuering af nordmændene fra gasanlægget i Sahara-ørkenen i det sydøstlige Algeriet.

Det pågældende fly forlod Oslo som rutenummer SK7182 og er et Boeing 737-700 fly med registreringen LN-RPK. Under normale forhold kan flyet transportere 131 passagerer, men i den tilpassede Medevac-version kan flyet transportere op til 22 liggende patienter samt nogle siddende skadede patienter. Det er således et meget avanceret flyvende sygehus.

Om bord på flyet er en særlig intensivenhed, derbemandes af specialuddannede medicinske hold med læger, sygeplejersker og andre hjælpere. Flyet blev i følge aftalen med SAS klargjort i løbet af24 timer.

“Derer et meget kompetent personale om bord, som er godt trænet. På grund af den uafklarede situation i forhold til hvad de vil møde, har vi valgt at forstærke teamet med kiruger samt eksperteri stresshåndtering,“ udtaler det norske forsvars chef for sanitet, generalmajor John Steineger.

Hercules-fly i standby-position
Da flyet lettede med kurs mod Sicilien var det endnu uklart, hvor i Algeriet, at flyet kunne lande. Fra de senestetilgængelige radar-oplysninger var flyet fredag eftermiddag på vej ind over Tunesiens middelhavskystnær Sousse. Noget tyder på at flyet i første omgang havde kurs modOued Irara Airport i Algeriet, inden det lørdag eftermiddagfik tilladelse til at lande i Aéroport de Zarzaitine / In Aménas. Det har dog ikke været muligt at få bekræftet.

“Vi har ikke mulighed for at oplyse om flyets bevægelser, da deter Forsvaret, der er ansvarlig for operationen,“ siger pressechef Knut Morten Johansen fra SAS i Norge til CHECK-IN.dk.

I aftalen mellem det norske forsvar og SAS gives der mulighed for, at SAS indenfor 36 timer kan stille endnu et fly til rådighed. Natten til fredag valgte Forsvaret i Norge ligeledes at sendeet Hercules C-130-fly til Sicilien for at kunne bistå med eventuelt yderligere medicinsk evakuering. Det blev samtidig understreget, at flyet udelukkende er bemandet med sanitetspersonale.

Ifølge Dagbladet.no har det medicinske personale på SAS-flyet allerede været på arbejde.Indtil videre er 12 af 17 norske Statoil-ansatte sluppet ud af gasanlægget i In-Amenas i god behold.Ifølge det norske udenrigsministerium og Statoil er skæbnen stadig ukendt for de sidste fem norske Statoil-ansatte.

Foto: Frode Husnes, SAS