Christa Ceré, formand for Cabin Attendants Union.

SAS-personaleforening vender på en tallerken

Bestyrelsen i foreningen for SAS’ danske kabinepersonale er vendt på en tallerken og har accepteret den såkaldte “gardinaftale”.

I personaleforeningen for SAS’ danske kabineansatte, Cabin Attendants Union (CAU), er bestyrelsen nu vendt på en tallerken og har accepteret den såkaldte gardinaftale med SAS. En aftale, som bestyrelsen ellers forkastede for knap to måneder siden.

Men siden hen er der sket ting, som nu har fået foreningens bestyrelse til at ændre mening.

For det første varslede SAS i slutningen af april, at der som en konsekvens af at CAU ikke ville acceptere aftalen, ville blive 200 eller flere kabineansatte tilovers på basen i Københavns Lufthavn.

Uden en aftale kan danske kabineansatte nemlig ikke arbejde på fem SAS-langdistancefly, som blandt andet bruges på ruter fra Københavns Lufthavn og som ikke er udstyret med lukkede hvilemoduler. Modsat de øvrige langdistancefly, så har de fem fly kun et gardin mellem kabinepersonalets hvileområde og passagererne. For at arbejde under de vilkår forlangte CAU en ny overenskomstaftale med ændringer på en lang række områder.

De fem fly er siden årsskiftet blevet bemandet med svenske og norske kabineansatte, mens danske ansatte så i stedet har bemandet visse europæiske og skandinaviske flyvninger fra Oslo og Stockholm. De svenske og norske kabineansatte skal nu bemande flyene permanent. Men da SAS samtidig har ansat nye kabineansatte i Norge og Sverige, er der ikke længere plads til de overskydende danske stewardesser og stewarder på flyvningerne til og fra Oslo og Stockholm.

Uro i baglandet
For det andet dannede en gruppe danske kabineansatte i maj deres egen udbryderforening i protest mod netop CAU’s bestyrelses afvisning af en aftale med SAS. Foreningen, der kalder sig Skandinavisk Kabineforening, har klart signaleret, at man ønsker at indgå en aftale med SAS om hvilemodulerne, så foreningens medlemmer kan arbejde på de fem langdistancefly.

At Skandinavisk Kabineforening på den måde skulle være i gang med at sikre sig en aftale med SAS, har ifølge CAU skabt røre blandt de kabineansatte på basen i Københavns Lufthavn.

”…der (har) været en masse rygter og historier om en parallelforening, der sideløbende forhandler med SAS. Vi har SAS’ ord for, at de respekterer overenskomsten med CAU, og at SAS ikke har intentioner om at indgå aftale om overenskomst med den nye forening. Men vi må konstatere, at de mange rygter og historier har givet uro i baglandet og svækket vores mandat og mulighed for at forhandle,” skriver CAU-formand, Christa Ceré, i en mail til foreningens medlemmer.

Få samlet tropperne
Uroen og usikkerheden har fået bestyrelsen til at vende på en tallerken og acceptere den aftale, som man ellers forkastede for knap to måneder siden.

”Som fagforening er det vores opgave, at skabe sikkerhed og ordentlige arbejdsforhold for vores medlemmer og dermed ro på arbejdspladsen. Vi har derfor valgt at underskrive aftalen for at få skabt den nødvendige ro på basen i København, så vi kan få samlet tropperne og de løse ender,” skriver formanden til medlemmerne.

Bestyrelsen for CAU har nu indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling, hvor bestyrelsen vil forklare om aftalen inden den sendes til afstemning blandt de omkring 1150 medlemmer.

 

 

Relaterede artikler:

CAU: Ved ikke hvad udbrydere ønsker

SAS-udbrydere vil med i LO

SAS-stewardesser bryder ud af personaleforening

Gardinstrid kan udløse danske SAS-fyringer

Ingen løsning på gardinstrid