SAS sidste store europæer med MD-fly

Mandag fløj Alitalia for sidste gang med MD-fly. Dermed er SAS det sidste større europæiske selskab med flyet i sin flåde. Om et år vil flyet også være fortid hos SAS.

Efter at flytypen har tjent Alitalia i knap 29 år sendte italienerne mandag det sidste af sine MD-80 fly på pension. Det skete ved en særflyvning over Rom, hvor et MD-82 fly med registreringen I-DATI blandt andet blev eskorteret af italienske jagerfly.

Dermed er SAS det eneste tilbageværende større europæiske flyselskab, som stadig opererer MD-80 flyene. I alt 18 eksemplarer af arbejdshesten med den karakteristiske T-hale har SAS fortsat i sin flåde. Men flyene udfases løbende og om et år vil også SAS kunne fejre flytypens endelige exit fra flåden.

Modtager Airbus-fly
I starten af december stoppede SAS med at operere MD-80’erne fra selskabets base i Stockholms Arlanda lufthavn og nu bruger SAS kun flyene til operationer fra København.

”I løbet af 2013 faser vi dem gradvist ud, således at vi efter sommeren står med fem tilbage. Til december næste år har vi tre, som vi stopper samtidig, da det er for omkostningstungt at holde mindre end tre i luften,” forklarer Trine Kromann-Mikkelsen, pressechef i SAS.

”Samtidig med udfasningen modtager vi 12 Airbus A320-fly. Med flere sæder og nye fly kan vi opretholde samme trafikprogram med lidt færre Airbus’er,” forklarer pressechefen.

SAS modtog mandag sit første brugte Airbus A320-fly. Flyet, med den nye registrering OY-KAL og navnet Jon Viking, kom til verden i september 2006. Det er udstyret med 168 spritnye Recaro-sæder. Flyet er leaset fra GECAS og har en fortid hos det indiske lavprisselskab IndiGo.

Meget store antal
Blandt de tilbageværende europæiske MD-operatører finder vi selskaber som italienske Meridiana fly og Bulgarian Air Charter samt danske Danish Air Transport, der har to eksemplarer. I USA anvender American Airlines og Delta Airlines stadig flytypen i meget store antal.

Flytypen fløj sin første ruteflyvning for nu hedengangne Swissair i oktober 1980.