Der er reserveret 2.500 sæder på de aflyste SAS-fly til Bangkok fra 8. april næste år. Som følge af sæsonlukningen vil passagererne blive ombooket til Lufthansa og Singapore Airlines. Men der er ingen hjælp til gruppepassagerer.
Når SAS søndag den 7. april 2013 flyver den sidste afgang til Bangkok i denne omgang, vil der være omkring 2.500 passagerer, der allerede har booket plads på de aflyste fly efter denne dato.
Det betyder, at SAS har været nødt til at indgå såkaldte “reprotection agreements“ med andre flyselskaber, der således kan overtage allerede bookede SAS-passagerer på deres egne fly.
Det er således lykkedes SAS at etablere en aftale med både Lufthansa og Singapore Airlines. Det betyder, at alle individuelle bookinger foretaget med SAS på København-Bangkok ruten fra den 8. april og fremefter vil blive ombooket til et af de to selskaber.
Flere har dog undret sig over, hvorfor SAS stadig har modtaget bookinger på Bangkok-flyene, når man angiveligt allerede i begyndelsen af juli måned vidste, at en sæsontilpasning af Bangkok-trafikken var nødvendig for at kunne åbne den dengang annoncerede nye rute til San Francisco.
Hertil siger Simon Pauck Hansen, der er VP Partners & Intercontinental Network hos SAS.
“Vi ønskede at havemere fleksibilitet i, hvordan viskulle lægge vort trafikprogram. Dethar derfor været vigtigt for os at vurderemarkedet og tage en status på vores samarbejdsrelationer. Det var nødvendigt at foretage en grundig analyse med de mulige scenarier,“ siger Simon Pauck Hansen.
Grupperejser ikke automatisk ombooket
Individuelle rejsende bliver automatisk ombooket, men det gælder ikke grupperejsende. Her har SAS meddelt rejsebureauerne, at bestillingerne vil blive annulleret, og at man skal kontakte et andet flyselskab for selv at foretage en ny booking. Det var også tilfældet, da SAS i 2007 lukkedeShanghai-ruten, men dengang var der til gengæld en noget kortere frist.
“Grupper er aldrig en del af standard re-protection aftaler, da grupper i sagens natur ofte er af så stor volumen på samme flyvning, at det ikke går at booke ind automatisk, men nødvendigvis må gå via det enkelte flyselskabs gruppesalg,“forklarer Simon Pauck Hansen. Han oplyser samtidig, at grupper udgør en mindre del af de 2.500 sæder, der allerede er solgt.
Hos Danmarks Rejsebureuau Forening har direktør Lars Thykier også noteret sig, at SAS har valgt denne prakis i forbindelse med annullering af Bangkok-flyvningerne.
“Principielt bør SAS også ombooke grupperejsendetil et andet flyselskab. Men netop i dette tilfælde, hvor der er enmeget lang frist, vileventuelle rejsebureauer stå sigbedre ved selv frit at kunne vælge, hvilket flyselskab, der skal ombookes til,“siger Lars Thykier.
SAS oplyser, at passagerer der ikke ønsker at gøre brug af de anviste alternativer, i stedet kan fårefunderet billetten uden omkostninger.