SAS vil gå dialogens vej

Juraen giver SAS mulighed for at flytte kabinepersonalet over i Cimber A/S uden at personalet bliver hørt. Selskabet vil dog alligevel starte med at gå dialogens vej.

Med SAS’ køb af Cimber A/S kan op til 300 stewardesser, stewarder og piloter i SAS begynde at forberede sig på, at de sandsynligvis får nye løn- og ansættelsesvilkår. SAS vil nemlig bruge nyindkøbet til at udskille driften af sine 12 88-sæders CRJ-900 fly. De omkring 140 piloter, som i dag flyver CRJ-900 fly, vil skulle følge med over i det nye selskab – eller finde andet arbejde uden for SAS. De vil få følgeskab af omkring lige så mange kabinebesætningsmedlemmer.

Rent juridisk er SAS i sin gode ret til at flytte medarbejderne over i det nye selskab og kræve, at de fremover skal arbejde efter vilkårene opstillet i den eksisterende overenskomst mellem Cimber A/S og Flyvebranchens Personale Union. Dermed kan de vinke farvel til vilkårene i de aftaler mellem SAS og Cabin Attendants Union samt mellem SAS og Dansk Pilot Forening, som de arbejder under i dag. SAS’ kabinepersonale er nemlig i dag organiseret i Cabin Attendants Union (CAU) og piloterne er i Dansk Pilot Forening.

Men SAS ønsker i første omgang at gå dialogens vej.

”Vi vil nu indlede en dialog med foreningerne om vilkårene i det nye selskab. Det mener vi er bedst for alle. Det er kun i vores interesse, at det kommer til at foregå på en måde, så vi fra starten får et godt selskab,” siger Trine Kromann-Mikkelsen, pressechef i SAS.

Udgangspunkt i København
Hos Cabin Attendants Union er man afventende.

”Nu afventer vi informationer, om hvad købet af Cimber kommer til at betyde for vores medlemmer, og hvilken konstruktion virksomheden kommer til at få. Men vi må gå ud fra, at SAS-produktion med udgangspunkt i København bliver med vores medlemmer på vores overenskomst,” siger Merete Scheel, formand for Cabin Attendants Union, der organiserer hovedparten af SAS’ danske kabinepersonale.

Cimber A/S’ kabinepersonale og piloter er organiseret i Flyvebranchens Personale Union (FPU). Som en del af Serviceforbundet er FPU med i LO-familien, mens CAU er en del af FTF.