SAS vil ikke udelukke en retslig rekapitalisering

SAS kom ud af regnskabsårets andet kvartal med et underskud på 1,1 milliard kroner. Den ringe fremdrift i SAS FORWARD betyder, at SAS kan blive tvunget til at foretage en omstrukturering af gælden med rettens hjælp.

SAS har tirsdag morgen offentliggjort resultatet for andet kvartal af regnskabsåret 2021/22. Kvartalet, der omfatter perioden fra 1. februar til 30. april, viser ikke overraskende et underskud før skat på 1,5 milliarder svenske kroner, hvilket svarer til 1,1 milliarder danske kroner.

Underskuddet er realiseret fra en omsætning på 7,05 milliarder svenske kroner, hvilket er mere end en tredobling i forhold til samme periode året før.

Dermed har SAS i løbet af seks måneder akkumuleret et underskud på 4,15 milliarder svenske kroner (2,94 milliarder danske kroner).

Det er dog ikke endnu et stort kvartalsunderskud, som man skal hæfte sig ved. Det er i stedet meldingen om, at der ikke er tilstrækkelig fremdrift i SAS FORWARD-planen, der skal sikre årlige besparelser på op imod 7,5 milliarder svenske kroner (5,3 milliarder danske kroner).

Ingen garanti for succesfuld plan
Det er endnu ikke lykkedes at nå frem til en aftale med medarbejdergrupperne, og besparelser herfra udgør omkring 20 procent af det samlede sparemål i FORWARD.

Herudover ønsker SAS, at gæld til en værdi af 20 milliarder svenske kroner bliver konverteret til aktier, og herudover skal der rejses mindst 9,5 milliarder svenske kroner i ny kapital.

Men det er ingenlunde sikkert, at SAS kommer i mål med sin plan.

“I betragtning af de begrænsede fremskridt, der er gjort indtil videre, kan der ikke være nogen garantier for, at SAS FORWARD vil blive gennemført med succes. I tilfælde af at den forventede byrdefordeling, gældskonverteringer og ny kapitalfremskaffelse ikke gennemføres som planlagt, vil SAS ikke være i stand til at understøtte sin eksisterende kapitalstruktur og nuværende likviditetsniveau, og det kan ikke udelukkes, at SAS kan blive ude af stand til at opfylde sine forpligtelser på længere sigt, efterhånden som de forfalder,” hedder det.

Udelukker ikke retslig omstrukturering
Dermed bevæger SAS sig i en retning, hvor selskabet kan blive tvunget til at gennemføre en omstrukturering af gælden i en retssal, hvilket da heller ikke udelukkes af SAS-ledelsen.

“SAS FORWARD involverer komplekse flerpartsforhandlinger. Som det er sædvanligt i en omstruktureringsproces, er det muligt, at SAS kan søge at anvende en eller flere retslige omstruktureringssager, der er designet til at hjælpe med at løse SAS’ økonomiske vanskeligheder og hjælpe med at implementere dele af SAS FORWARD,” skriver SAS.

Selvom SAS således er maksimalt udfordret på den finansielle side, så er der også positive tendenser i forhold til markedsudviklingen.

“SAS fortsætter opturen og har i kvartalet haft det højeste antal passagerer siden pandemien startede. Vi har på det seneste oplevet en positiv markedsudvikling og et stærkt billetsalg forud for den vigtige sommersæson,” lyder det fra koncernchef Anko van der Werff.

 

Relaterede artikler:

Forventer kvartalsunderskud på 1,1 mia. kroner

SAS: Få resultater i livsvigtig transformationsplan

SAS skal spare 5,2 milliarder kroner om året